1451
1451

BROOKLYN I decennier öste industrier ned skräp i Gowanus Canal i Brooklyn. Nu ska kanalen till slut saneras – i bästa fall.

NEW YORK — I Gowanus Canal i nordvästra Brooklyn, strax norr om Red Hook, vill du inte ta ett dopp. Den smala kanalen som borrar sig fram genom bostadsområden med boomande fastighetspriser anses vara USA:s mest nedsmutsade vattendrag.

KARTA Här ligger Gowanus Canal

I decennier har industrier dumpat avfall, kemikalier och annat i vattendraget, som mynnar ut i East River. Vattnet är definitivt inte drickbart och inte heller ett dopp är tillrådligt.

Inte för att någon troligen skulle komma på den idén. När En Resander Reporters Äventyr besöker kanalen i februari, den del i området Gowanus i Brooklyn där kanalen slutar, är vattnet täckt av ett vitt lödder som sakta driver söderut. Ett bubblande utlopp en bit bort från vad som ser ut som en lätt industri eller kanske ett lokalt kraftverk, fyller på med vatten, eller om det nu är någon annan sorts substans.

VIDEOBLOGG Rapport från Gowanus Canal

Planer har funnits i decennier på att rengöra kanalen från tungmetaller och annat som förmodas finnas där nere. Under 2015–2016 har planen blivit mer konkret och pengar har anslagits. Ändå har projektet kört fast, skriver New York Times, över bråk om var en stor tank med förorenat vatten ska placeras.

Så här ser Gowanus Canal ut:

Norra änden på Gowanus Canal. Löddrigt vatten bubblar ut från under tegelbyggnaden till vänster. Foto: Erik Bergin
Norra änden på Gowanus Canal. Löddrigt vatten bubblar ut från under tegelbyggnaden till vänster. Foto: Erik Bergin
Vattnet i Gowanus Canal ser inte alldeles hälsosamt ut. Foto: Erik Bergin
Vattnet i Gowanus Canal ser inte alldeles hälsosamt ut. Foto: Erik Bergin
Gowanus Canal, Brooklyn. Foto: Erik Bergin
Gowanus Canal, Brooklyn. Foto: Erik Bergin
In this article