Byggboomen ger New York City ny form

1847
1847

Det New York jag kom hit till 2013 finns på sätt och vis inte kvar. Det pågår en ofantlig byggboom i staden som i vissa fall är på väg att få till dramatiska förändringar av New York Citys skyline när nya höghus och bostadsskrapor poppar upp som blommor i en äng om våren.

Exakt hur mycket byggen som pågår i stan under 2016 får du en bild av här hos Curbed.com, som sammanställt en prima karta.

Ibland får nybyggena effekter som vissa nog tycker inte är helt lyckade. Ta till exempel Queensboro Bridge som löper över East River och Roosevelt Island mellan Manhattan och Queens. Fram tills nyligen utgjorde bron en mäktig syn söderifrån. Men den är på väg att snabbt förändras av ett husbygge.

Titta på de här bilderna:

Queensboro Bridge söderifrån med ett drygt års mellanrum. Foto: Erik Bergin
Queensboro Bridge söderifrån med ett drygt års mellanrum. Foto: Erik Bergin

Bilderna visar hur siluetten av bron på bara ett par månader har förändrats från obruten till delvis skymd.

[contextly_sidebar id=”Elpb40yCw652AU85E3Vtj2YufAIcHfSx”]

Samma sak pågår överallt i New Yorks fem stadsdelar, Manhattan, Brooklyn, Queens, the Bronx och Staten Island.

Att det byggs nya bostäder är förstås bra, men ibland blir effekterna att tidigare landmärken försvinner eller utsikten förändras.

Ett annat exempel på snabb förändring är Long Island City, strax öster- och söderut från Queensboro Bridge. Bilderna i sekvensen nedan är visserligen inte helt jämförbara, men de visar ändå hur nya bostadshus på kort tid fått Long Island Citys skyline att börja likna Manhattans:

Long Island City, Queens. På de undre bilderna är en ny bostadsskrapa på väg att färdigställas, på de övre är den klar. Foto: Erik Bergin
Long Island City, Queens. På de undre bilderna är en ny bostadsskrapa på väg att färdigställas, på de övre är den klar. Foto: Erik Bergin

Ytterligare exempel på den snabba byggutvecklingen finns även i bland annat downtown Brooklyn och i Williamsburg en bit söderut och på Manhattans västsida. Jag hoppas kunna återkomma med fler sådana här bildjämförelser på det förändrade New York. De samlas under vinjetten Ett nytt New York.

In this article