3187
3187

Är detta framtidens journalistik? Eller är det ett teknikspektakel utan något konkret användningsområde?

Via New York Times VR-app (VR står för Virtual Reality) kan du numera besöka Pluto, den mest avlägsna planeten i vårt solsystem. Det är utan tvekan en speciell upplevelse. Tio år har det tagit för NASA:s obemannade rymdskepp New Horizons att göra resan till Pluto för att ta högupplösta bilder av dess frusna jordskorpa. Det är de bilderna som tidningen nu, efter att New Horizons passerade i juli i fjol, använt för att skapa en virtuell värld av hur det ser ut på Pluto.

I VR-appen går det att antingen titta på filmen i mobiltelefonen rakt av eller använda ett par VR-glasögon (som de nedan av papp från Google).

Enkla VR-glasögon från Google. Mobilen stoppas in i lådan.
Enkla VR-glasögon från Google. Mobilen stoppas in i lådan.

pluto-nyt-vr2Finessen är att det går att vrida på mobilen och titta åt olika håll, som i verkligheten. Det är en vy i 360 grader som levereras med VR-tekniken – en väsentligt större upplevelse än att bara se ett fotografi.

Läs mer om tidningens Pluto-film här. Och här hittar du NYT VR-appen (iTunes).

Så här ser det ut på Pluto enligt New York Times bildanalys:

pluto-nyt-vr3
Fruset slättland och bergskedjor på Pluto. Foto: NYT
pluto-nyt-vr4
En avlägsen sol förmår inte värma upp planetens yta. Foto: NYT
pluto-nyt-vr7
Pluto på avstånd. Foto: NYT

New York Times tillhör de mediebolag som satsar stort på Virtual Reality, ihop med bland andra brittiska The Guardian som också släppt en app. I NYT:s flöde finns även ett par annonser i VR-format som tidningen hoppas ska generera lönsamhet åt projektet. En del tv-stationer, inklusive TV4, driver liknande projekt.

Det finns absolut ett mervärde i att kunna se sig kring på de platser – inte bara Pluto – som reportrar besöker och rapporterar från. Om det sedan blir en stor journalistisk nisch återstår att se. Min gissning är att dataspelsbranschen åtminstone på medellång sikt blir en betydligt större användare av VR-teknik än mediehusen.

På lång sikt – säg sju-tio år –  så kan tekniken däremot säkert hitta bredare användningsområden.

Men för mediebolagen handlar det på kort sikt om att knäcka sin främsta nöt: hur de ska kunna tjäna pengar på journalistik. GP:s ägare Stampens rekonstruktion måndagen den 23 maj är bara ett av många exempel på att den gåtan inte är löst än på länge. Och jag tror knappast att VR en mirakelmedicin för skuldsatta mediebolag med för stora utgifter och för små intäkter.

In this article