1788
1788

val2016-logoNEW YORK — Nej, ingen kan förstås veta hur ett presidentval avlöper på förhand, särskilt inte ett så osäkert som det här. Men här, baserat på både Real Clear Politics snittberäkning av de senaste opinionsundersökningarna och min egen rapportering från en handfull olika delstater de senaste månaderna, är min titt i kristallkulan inför tisdagkvällens drama:

En Resander Reporters Äventyr förutspår att Hillary Clinton vinner Florida, som för övrigt stänger vallokalerna kl 19 lokal tid på tisdag ihop med resten av östkusten. Nyligen hade Trump en liten ledning i The Sunshine State men runt lunch fredag tippade läget över till Clinton. Kom också ihåg att Barack Obama vann Florida två val i rad.

Obama förlorade däremot North Carolina 2012 medan han vann delstaten 2008. I det här scenariot ger vi NC till Donald Trump. Han får även segern i Ohio – en delstat som han historiskt sett måste vinna om han ska ha en chans att nå Vita Huset.

MER LÄSNING Allt om presidentvalet i USA

Men det räcker inte: i det här exemplet vinner Trump visserligen både Maine och New Hampshire, behåller Indiana från 2012 och tar hem Arizona. Jag tror att hans chans är minimal i Colorado och jag tror inte han mäktar med att bärga vare sig Wisconsin eller Illinois, och definitivt inte viktiga Pennsylvania med 20 elektorsröster som inte röstat republikanskt sedan 1980-talet.

Därmed är saken avgjort – Hillary Clinton vinner valet med 300 elektorsröster mot Donald Trumps 238. Kom ihåg var ni läste det först 🙂

Så här ser prognosen ut:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Så här är ställningen enligt de aktuella opinionssiffrorna just nu, enligt valsajten 270towin.com:


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

In this article