Soffan går till sjöss

2977
2977

STOCKHOLM — New York-soffan har gått till sjöss inför en resa över ett av världens stormigaste hav. Tre och ett halvt års liv i New York ihoppackat i 18-20 lådor plus en Kivik-soffa befinner sig för tillfället ombord på Atlantic Star, ett container- och bilfraktfartyg som enligt prognosen angör Göteborg i början av februari.

Bakgrunden är förstås att jag flyttade tillbaka till Sverige från New York strax före jul. Hur det var kan du läsa om här. Jag körde 20-talet lådor plus en soffa från Ikea ut till hamnen i New Jersey för vidare befordran på båt till Göteborg, och därifrån med lastbil till Stockholm.

Lådor och soffan på logistikfirman i New Jersey i december.

Fredag den 13 januari kom besked från fraktfirman Nordtrafik att godset vad lastat ombord på M/S Atlantic Star.

Så långt är allt enkelt.

Men att identifiera fartyget för att kunna fastställa dess position är knepigare. Det finns nämligen fler än en Atlantic Star.

Jag börjar min research på vesselfinder.com och marinetraffic.com.

Fel båt. Foto: VesselTraffic.com

En Atlantic Star stävar när detta skrivs österut precis söder om Sri Lanka, så den kan det inte vara. En annan är byggd 1967 och verkar vara ur funktion, eller har åtminstone ingen känd position. Dessutom finns en rad offshore-fartyg och bogserbåtar med det namnet så de avskrivs direkt.

Men sedan blir det napp. Jag hittar en Atlantic Star på knappt 56 000 dödviktton, längd 296 meter och bredd 38 meter som är byggd så sent som 2015. Hon verkar vara en kombinerad container- och biltransportfartyg och ska närmast gå till Halifax, Kanada. Just nu, tisdag den 24 januari, ligger hon dock kvar i hamnen i New Jersey någon kilometer från där jag lämnade mina grejor i december:

Karta: MarineTraffic.com
Karta: VesselTracker.com

Här är MarineTraffics data om fartyget:

Atlantic Star. Foto: Vesseltracker

IMO: 9670573

MMSI: 235112573

Call Sign: 2ITA4

Flag: United Kingdom [GB]

AIS Vessel Type: Cargo – Hazard A (Major)

Gross Tonnage: 100430

Deadweight: 55649 t

Length Overall x Breadth Extreme: 296m × 38m

Year Built: 2015

Status: Active

 

Här och här du följa soffans position.

Exakt när hon kommer iväg till Kanada och sedan vidare österut över Nordatlanten framgår inte, men jag kommer minsann att hålla ögonen på båten.

Att godset ombord klassificerat som Hazard A (Major) låter olycksbådande. Men jag antar att det är de förmodade bilarna ombord de syftar på. Det kan hur som helst knappast vara soffan.

Soffan i vardagsrummet i min andra lya på E12th Street, East Village.
Panorama tagen 19 september 2016 från vardagsrummet i den då tömda lyan på E14th St.

 

UPPDATERING TORSDAG: Nu har soffan lagt ut, här befann den sig natten till torsdag:

Atlantic Star rakt öster om Long Island natten till torsdag 26 januari.
In this article