Fly en gråtrist E4 via idyllen Getå

1936
1936

När du passerar Norrköping norrut längs E4 så dyker en avfart upp där det står ”Getå” på en skylt. Den leder till en godbit svensk landsväg som många troligen missar när de stressar norrut.

Avfarten tar dig in på Strandvägen längs Bråvikens norra strand. De första kilometrarna av Strandvägen sett västerifrån går genom ett fantastiskt fint landskap med havet till höger och järnvägen på vänster sida. Du åker genom en svunnen tid när landsbygden var mer levande än nu och där livet inte snurrade så snabbt, exempelvis runt byn Getå som du passerar efter någon mil.

Vägen förbi Getå.

Det finns mängder av ställen att stanna och fika på och det går även att hoppa i sjön för ett snabbdopp på vissa håll. Den här delen av Strandvägen kallas Utflyktsvägen och tar dig förbi Kolmårdens djurpark om du fortsätter österut. På våren bäddas vägen in i kompakt grönska.

Om din plan är att komma tillbaka på E4:an och fortsätta norrut bör du svänga vänster och köra norrut senast vid Kvarsebo/Granvik. Om inte kan du fortsätta att utforska de ensliga skogsmarkerna österut och så småningom ta dig upp till Oxelösund och därifrån till Nyköping. Men det är en bra bit och vägen svänger vartefter mera inåt landet istället för att hålla sig vid strandkanten.

Jag kör Getåvägen så ofta jag kan när jag inte har bråttom. Jag har kört den i alla årstider. Senast i början av februari 2017 när jag skulle upp från Linköping till Stockholm men hade gott om tid.

Så här ser vägen ut vintertid:

Längs Strandvägen i närheten av Getå. Foto: Erik Bergin
En vinterkall Bråviken. Foto: Erik Bergin
Naturen är på väg att ta över ett gammalt skjul, eller dass kanske, vid sidan av Strandvägen. Foto: Erik Bergin

Den här videon från min videoblogg är inspelad längs Getåvägen med mobil inifrån bilen:

Här är en tidigare film från samma vägsträcka:

Till alla Resetips

In this article