2068
2068

JOURNALISTIK — En idé som jag haft med mig från tiden som korrespondent i USA blir nu verklighet: SvD:s nya satsning Bakom rubrikerna, där tidningen publicerar artiklar om det vi håller på med dagarna i ända, journalistik. Här finns Bakom rubrikerna-storysarna, som snart blir fler till antalet.

Först ut som egenproducerad Bakom rubrikerna-story är SvD:s Genève-korrespondent Gunilla von Halls rapport om hur hon och fotografen Lasse Pehrson åkte till Aleppo, Syrien, för att bevaka effekterna av inbördeskriget. En resa med höga risker som enbart kunde genomföras efter noggrann säkerhetsplanering. Här finns den artikeln.

Webb-puffen till den första Bakom rubrikerna-storyn, där SvD:s korrespondent Gunilla von Hall skriver om resan till Aleppo, Syrien.

Varför lanserar vi Bakom rubrikerna? Jag hämtade idén från New York Times, som har en avdelning som kallas Insider. NYT:s syfte med Insider är ungefär identiskt med vårt syfte med Bakom rubrikerna, som jag beskriver så här:

Under vinjetten Bakom rubrikerna kan du som är prenumerant läsa rapporter från SvD:s journalister om hur tidningens nyhetsartiklar och reportage kommer till, hur vi väljer bland nyheterna och värderar dem.

Mera specifikt ser jag två uppenbara anledningar för en dagstidning att publicera den här typen av material:

1. Bakom rubrikerna ger SvD en kanal för att publicera ”bakom kulisserna”-historier som det annars finns få givna utrymmen för hos ett medieföretag. Resan till Aleppo är det bra exempel.

2. I tider när medier ifrågasätts mer än på länge och vad som är fakta och sanning plötsligt blivit relativa begrepp, tack vare Donald Trump och andra opinionsbildare som driver sin egen parallella verklighet med ”alternativa fakta” så finns det, tror jag, ett stort behov för oss som sysslar med riktig journalistik att faktiskt också berätta om vad vi gör. Det hoppas jag att Bakom rubrikerna kan användas till.

Dela gärna på Facebook:

In this article