7062
7062

BULLERÖN/STORA MELSKÄR — Bullerön, en av Stockholms skärgårds finaste öar, kan hysa bortåt hundra båtar om somrarna. Men bara när vinden är rätt: ön är notoriskt svår att lägga till vid förutom längs den sydvästra kusten, strax norr och söder om byn.

Alltså är det i princip bara vid vindar från nord eller nordost som ön lämpar sig för ett besök. Än värre, det är dåligt med träd att förtöja vid och bergskilar är ofta ett måste. Samtidigt är ön öppen för svallvågor som ibland sliter loss kilarna och orsakar kaos när båtar driver på sniskan.

Men bara några minuter bort finns en annan naturhamn som till stor del täcker upp för de vindar från syd som Bullerön är olämplig för. Det handlar om Melskär, närmare bestämt Stora Melskär, som har en fin och skyddad lagun, ett dass och grandios vy ut mot den öppna horisonten för den som klättrar upp på berget. Inne i viken får man skydd för de västliga och sydliga vindar som Bullerön lämnar öppet för. Ön är rätt hög så vinden gör sig inget besvär att försöka blåsa rätt över och attackera från landsidan. Ånej.

På sjökortet här ser du de olika alternativen:

ANNONS

Bullerön – fin när det blåser från norr. Melskär – bra när vinden drar in från syd. De norra tilläggningsplatserna på Bullerön är mindre bra och det är långt att gå till byn. Grafik: Erik Bergin (Sjökort: Eniro)

Genom att använda de här två öarna och deras respektive fördelar kan du hantera i princip alla vindriktningar och ändå hålla dig kvar på mer eller mindre samma plats i skärgårn.

Så här ser de båda öarna ut:

BULLERÖN

Bullerön. Foto: Erik Bergin
Bruno Liljefors gamla kåk på Bullerön. Foto: Erik Bergin
Bullerön. Foto: Erik Bergin
Ett båtläger vid Bullerön bogserar bort en av sina båtar till bryggan. Skutan till höger har kört av kardanaxeln.

Above #Bullerön

A post shared by Erik Bergin (@travelingreporter) on

Bullerö brygga vid byn. Foto: Erik Bergin
Bullerön. Foto: Erik Bergin
Bullerö brygga. Foto: Erik Bergin

STORA MELSKÄR

Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Dasset på Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
En rutten stubbe. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
Stora Melskär. Foto: Erik Bergin
In this article