Så fick Trump dold hjälp att vinna valet

1406
1406

Två artiklar jag skrivit i veckan ger intressanta inblickar i det komplexa spelet bakom kulisserna som tycks ha hjälpt Donald Trump att vinna presidentvalet.

1. Den ena storyn handlar om Cambridge Analytica, en avancerad och ljusskygg dataanalysfirma som säger sig ha tagit fram profiler på varje vuxen amerikan som kan användas för att sprida skräddarsydd politisk reklam. ”Psykologisk krigsföring”, kallas företagets propagandaaebete av en tidigare anställd. Cambridge Analytica arbetade även åt lämna-kampanjen inför brexitomröstningen.

Läs storyn här. På webben:

Storyn om hemlighetsfulla analyshuset Cambridge Analytica som arbetade åt Trumps valkampanj.

MER LÄSNING: De 3000 ryskproducerade annonserna på Facebook som gynnade Trump inför valet – läs hos Washington Post


2. Den andra artikeln handlar om ett avslöjande av nyhetsbyrån AP. AP har kommit över en tidigare hemlig ”hit list” från en hackergrupp med rysk koppling som innehåller en lång rad individer vars epostkonton ryssarna försökte hacka under 2015-2016. Bland namnen finns över hundra personer som arbetade åt Hillary Clinton och Demokraterna inför valet. Tusentals mejl från bland andra John Podesta, Clintons kampanjchef, stals mycket riktigt också och publicerades.

Läs storyn här. I tidningen:

Artikeln i SvD 3/11 2017.

På SvD.se:

Artikeln om hackergruppens hemliga attacklista.
In this article