3193

KYMMENDÖ — En runda i södra skärgården på en knapp vecka inbegrep tre favoriter: Nåttarö, Huvudskär och Utö. Dock ska det väl sägas att besöket vid Huvudskär inte var klockrent eftersom vinden låg fel, så det gick inte att ligga vid själva huvudön. Ytterligare en favorit, Sadelöga där jag var senast 2014, var mindre trevlig i år eftersom det stank rejält från dasset i viken.

Det hanns även med ett snabbstopp vid Nynäshamn för lite shopping. Ett försök att besöka en annan favorit, Landsort, slutade i fiasko eftersom den norra viken var proppfull. Ett tips, se till att komma dit på förmiddagen.

Kryssningsfartyg vid boj i Nynäshamns hamn. Foto: Erik Bergin

På Nåttarö valde vi den grunda viken i norr där man måste vada iland med förtöjningslinorna eftersom det inte går att köra ända in till klippan. Med sandbotten är det dock enkelt gjort, förutsatt att vädret är bra. Viken är så stor att det finns plats för de flesta — nu räknade jag till över 80 båtar och det var ändå inte särskilt trångt. Se flygbilden ovan, hela viken får nästan en lite karibisk känsla.

Ångbåtsbryggan vid Nåttarö, eller Nåtarö. Foto: Erik Bergin
Förtöjda vid Nåttarö. Foto: Erik Bergin

På Nåttarö kom lördag eftermiddag lite för många efterlängtat regn, men skuren var så kort att den knappt ens sköljde bort saltvattenavlagringarna från båten.

Den följdes av ett rejält åskväder, men det girade på något vis runt Nåttarö, eller Nåtarö som den stavas ibland, så det kom inte en droppe på de savanntorra gräsmattorna. Vi kollade in den mycket trevliga restaurangen medan åskan passerade och bunkrade lite i butiken.

Torra gräsmattor på Nåttarö. Foto: Erik Bergin
Ett litet Nåttarötorp. Foto: Erik Bergin

Innan dess blev det ett stopp på en natt i Utö. Det är alltid roligt att komma till Utö med dess krogar, vimmel och restauranger och alltid lika roligt att åka därifrån. Det var hyfsad sidvind in i hamnviken. Det genererar alltid en rad dråpliga tilläggningsförsök och ett antal av misstag uppdragna ankare.

Tidigare blev det som sagt en natt vid Huvudskär.  Dock har inget besök slagit det första, som jag tror vad 2014 eller 2013. Då var vinden helt perfekt och det gick att ligga bra vid huvudön med dess fyr. De två tillfällena därefter har alltid varit halvdana med fel vind och vid ett tillfälle en tidig morgonrush för att komma därifrån eftersom ankaret släppt.

Det är dock en fin vy av Huvudskäret även från ön mitt emot byn:

Fyren. Foto: Erik Bergin
Huvudskär i juli 2018. Foto: Erik Bergin

Även en natt vid Sadelöga hanns med. Det mest spektakulära där var en havsörn eller annan rovfågel som jagades bort av ett gäng fiskmåsar:

Dö, örn. Foto: Erik Bergin

Jag klippte en prima flygbild från Sadelöga:

Stockholm southern archipelago hotspot Sadelöga

A post shared by Erik Bergin (@travelingreporter) on

Som final: lite blandade bilder från Nåttarö med mera.

En snubbe i glad hatt vid Nåttarö. Foto: Erik Bergin
Stockholms skärgård från Kymmendö vid norra Ornö till Nåttarö.
Någon har lagt manken till på Nåttarö. Foto: Erik Bergin
En ståtlig trawler förtöjd på svaj vid Nåttarö. Foto: Erik Bergin
Kanalen mellan Utö och Rånö sedd söderifrån. Foto: Erik Bergin
Det är praktiskt att vara liten när man blir runtdragen på en vagn. Foto: Erik Bergin
Restaurangen på Nåttarö. Foto: Erik Bergin
In this article