812
812

VECKANS ANALYS 12 JUNI 2020 — Republikanska ledare i kongressen och på andra håll försöker fundera ut hur partiet ska hantera upproret och kraven på polisreformer efter att afroamerikanen George Floyd dödades av polis i Minneapolis den 25 maj.

Från Donald Trump syns dock knappast några sådana tendenser. Han har hållit fast vid samma budskap om lag och ordning och stöd till USA:s poliskårer, i kombination med att skylla de ibland våldsamma protesterna på extremvänsternätverket Antifa. Trump väljer den strategin styrd av samma faktor som påverkar det mesta av vad han gör: den lockar hans mest lojala, och vita, väljarbas.

Den strategin hjälpte honom 2016 och har fungerat relativt bra under de tre åren sedan han tillträdde. Han har visserligen inte enat USA, eller ens försökt, men det var heller aldrig meningen. Trump har enligt Gallups förtroendemätningar aldrig hamnat över 50 procent i stöd, men han har behållit starkt stöd bland republikanska och konservativa väljare.

President Trump talar på väljarmöte i Phoenix, Arizona, i februari 2020. Foto: Gage Skidmore/Flickr
President Trump talar på väljarmöte i Phoenix, Arizona, i februari 2020. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Länge såg det ut som att det skulle kunna räcka till för att leverera en valseger i november. Men tre faktorer har förändrat spelplanen, två av dem är sammanhängande. De två, som jag skrivit om i tidigare analyser, är coronaviruset och ekonomin.

Innan coronaepidemin sänkte USA:s ekonomi i mars och april och fick arbetslösheten att nå nivåer inte skådade sedan 1930-talet så såg det stabilt ut. Vissa av USA:s storstadsmetropoler, särskilt New York, drabbades hårt av viruset men är igenom stålbadet och har öppnat igen.

Risken är dock att en ny, andra våg av viruset drabbar USA lagom till hösten och valrörelsen inom för november. Det finns tecken på att smittspridningen ökar i ett 20-tal delstater.

Men till dessa osäkerhetsfaktorer så kan vi nu alltså lägga George Floyd, krav på polisreformer och en återuppväckt nationell diskussion om systematisk rasism mot USA:s svarta minoritet som går tillbaka till slaveriet. Att Trump nyligen visade upp sig med en bibel precis utanför Vita Huset – strax efter att polisen rensat bort demonstranter där med tårgas – och därmed drog på sig kritik från högerkristet håll hjälper honom knappast heller.

Svallvågorna efter Floyd-tragedin kan bli Trumps största utmaning hittills. Och den kan, rätt hanterad, ge demokraten Joe Biden den skjuts han behöver för seger.

På ytan borde Floyd och polisupproren inte bekymra Trump. Hans mest lojala supportrar backar upp honom och hans stöd för polisen, enligt bland annat den här Politico-storyn.

Värst av allt: även Trumps tidigare så solida stöd bland republikaner visar nu ett tydligt tappErik Bergin, juni 2020

Problemet är att det finns tecken på att andra konservativa, utanför Trumps kärntrupp, inte håller med. En annan mätning visar att opinionen är på väg att svänga över snabbt till åsikten att systematisk rasism faktiskt existerar i USA och bland landets poliskårer.

Om pendeln fortsätter svänga, och protesterna håller i sig över sommaren, så ger det Biden en chans att komma vidare från trakasserianklagelser och annat och istället bredda sin väljarbas bland annat hos de vita tidigare liberala väljare som gav Trump segern 2016.

Joe Biden håller väljarmöte i Charleston inför primärvalet i South Carolina den 29 februari. Foto: Erik Bergin

En rad mätningar visar att Biden leder över Trump i popularitet. Sådana mätningar behöver inte betyda någonting, särskilt inte om de görs på nationell nivå.

Men de backas även upp av att Trumps ”job approval” rasade från 49 procent till 39 procent på en månad, enligt Gallups senaste mätning:

Källa: Gallup

Hela den sänkningen kan möjligen inte tillskrivas dramat kring George Floyd. Men fallet visualiserar ändå en eskalerande risk för Trump: att han hamnar på fel sida av historien i en fråga som lockar inte minst de viktiga oberoende väljarna i mitten.

Än värre för Trump är att amerikanernas tro på att han är bäst lämpad att hantera USA:s ekonomi har fallit från över 60 procent i början av året – före corona – till 47 procent nu.

Men värst av allt: även Trumps tidigare så solida stöd bland republikaner visar nu ett tydligt tapp, enligt Gallup:

Källa: Gallup

Ihop med en viruspandemi utom kontroll och en kraschad ekonomi innebär polisprotesterna en samling bekymmer som Trump och hans kampanj måste finna akuta lösningar på.

Att enbart stå inför lojala supportrar och utlova stöd till polisen, en ekonomisk comeback som få ännu sett utanför börsen samt osanna påståenden om coronaviruset ser så här långt ut att vara en klart otillräcklig strategi.

Erik Bergin 12 juni 2020

VAD TYCKER DU OM ANALYSEN? MEJLA MIG!

[contact-form-7 id=”34540″ title=”Tyck till! Veckans analys”]

In this article