789
789

Två republikaner, Liz Cheney från Wyoming och Adam Kinzinger från Illinois, medverkar i den utredning om granskar vad som hände före, under och efter Trump-supportrarnas stormning av kongressen den 6 januari 2021.

Liz Cheney, republikan från Wyoming och Trump-kritiker. Foto: Twittter

Det republikanska partiets ledning röstade på fredagen för en misstroendeförklaring mot republikanerna Cheney och Kinzinger för deras roll i utredningen. Partiet deklarerar att det drar undan sitt stöd för de två politikerna.

Motivet bakom partiets misstroendeförklaring, ”censure”  – som rapporterades av flera stora medier på fredagen, inklusive NBC News och Fox News – är att det istället väljer att backa upp ex-president Donald Trump och dennes påstående att han egentligen vann valet 2020.

Eller, vilket Trump också felaktigt påstår, att vicepresident Mike Pence hade rätten att strunta i valresultatet och utse Trump till vinnare den 6 januari 2021, när Pence styrde över räkningen av elektorsrösterna i Washington. Tills Trumps fans stormade byggnaden.

Misstroendeförklaringen kan tolkas som att Republikanernas ledning inte längre bryr sig om att bevara fria val. Istället är partiet redo att omfamna en lögn om valfusk och göra egot hos en tidigare president till allmän sanning.

Förra vicepresidenten Pence, för sin del, går nu tydligt emot sin tidigare chef. Jag hade inte alls rätt att strunta i folkets röster och välja Trump till president, sa Pence på fredagen enligt Wall Street Journal med flera.

”Trump har fel”, sa Pence. ”Presidentskapet tillhör det amerikanska folket och bara det amerikanska folket”.

In this article