745
745

RAMSVIKEN, INGARÖ — En ny skärgårdsdestination, Ramsviken på sydöstra Ingarö, blev en riktig fullträff helgen 12-14 augusti 2022. Det är märkligt att jag aldrig förtöjt i Ramsviken förut. Den ligger rakt över sundet från Munkholmen, där jag måste ha varit 30-40 gånger vid det här laget.

Ramsvikens lägerplats. Foto: Erik Bergin

Man ser inloppet till Ramsviken från Munkholmen, och när det blåser sydligt så är ger båda vikarna bra skydd, även om Munkholmen är ett strå vassare som väderhamn.

Men Ramsviken blev det alltså den här helgen – vilket blev till en prakthelg. Viken består egentligen av utrymmet mellan Björnö, den stora ön västerut, och en liten kobbe som släpper in en del vind från syd.

Mellan kobben och Björnö (se sjökortet) går det att gå på stenar. Så de som förtöjer vid kobben, vilket vi gjorde, kan nyttja dass och andra faciliteter på den större ön.

Ramsviken. Foto Erik Bergin
Förtöjd i Ramsviken. Foto Erik Bergin
Sjökort: Eniro

Viken har en hel del hällar där det går att komma in även med segelbåt. Dessutom finns det lilla torpet på Björnö, numera ägt av Skärgårdsstiftelsen, samt även tältplats, dass, grillplatser, en brygga och soppmajor.

[contextly_sidebar id=”I9SYzWyNNoyjyR2oIqWBO9tM4SVVjs0K”]

Det känns nästan som fastland, vilket det egentligen är. Björnö går nämligen att nå enkelt med bil från Ingarö. Här finns bland annat en marina, utkikstorn, badplatser och massor med promenadstigar, vilket gör ön till en perfekt destination vare sig man kommer med båt eller bil.

Gammalt uthus vid det gamla torpet i Ramsviken. Foto: Erik Bergin
Ramsvikens lägerplats vid det gamla torpet. Foto: Erik Bergin
Ramsviken, Björnö. Foto: Erik Bergin

Faktum är att Ramsviken är en av rätt få punkter på kartan där båtfolk och campare kan mötas, mitt i skärgårdsmiljö, för att exempelvis ha en kräftskiva. Landkrabborna har stora ytor att slå upp ett tält på, eller så kan de hyra torpet och bo lyxigt. Båtfolket kan enkelt hitta en klippa och förtöja vid och – pang! – så är kalaset igång.

Det enda jag kan sakna i Ramsviken är möjligen en bastu.

Skärgårdsstiftelsen har bevarat berättelsen om en familj som bodde i Ramsviken i början av 1900-talet. Foto: Erik Bergin
Skärgårdsstiftelsen har bevarat berättelsen om en familj som bodde i Ramsviken i början av 1900-talet. Foto: Erik Bergin
Ramsviken. Foto: Erik Bergin

Strax norrut på Björnö finns ännu en vik, Norrviken, där det också ska finnas en lägerplats. Där har jag dock inte förtöjt ännu. På sjökortet ser den en aning grundare ut än Ramsviken.

Hur som helst, vädret gjorde Ramsviken till en klockren helgdestination – lätt sydvind, 25 grader och sol. Och dessutom en ny destination i Sthlms skärgård att bocka av.

2022 artar sig till ett riktigt bra båtår.

Vy norrut från Ramsviken. Foto: Erik Bergin
Ramsvikstorpet. Foto: Erik Bergin
Tältplatsen vid Ramsviken. Foto: Erik Bergin
Ramsviken. Foto: Erik Bergin
In this article