389
Reportaget publicerades i SvD 31 mars 2023.

Historien om unika Trumpåtalet går 17 år tillbaka i tiden

En härva med påstådd sexeskapad, hot och mörkläggning av misstänkt olagliga kampanjbidrag. Det historiska åtalet mot den tidigare presidenten Donald Trump – som nu försöker nå Vita huset en tredje gång – går 17 år tillbaka i tiden.

 

Lake Tahoe, sommaren 2006. En golftävling hålls vid den exklusiva skid- och beachresorten, med palatslikande residens längs stränderna, i närheten av bergssjöns glittrande vatten. Kändisar har kommit till Lake Tahoe, på gränsen mellan Kalifornien och Nevada, för att gå en runda i syfte att dra in pengar till välgörande ändamål.

Bland dem finns fastighetsmagnaten Donald Trump från New York.

Lake Tahoe. Foto: Unsplash

På plats för att kurtisera kändisgolfarna finns även Stephanie Clifford, då 26 år och mera känd under sitt artistnamn Stormy Daniels. Hon har växt upp i ett fattigt hem i Baton Rouge, Louisiana, där hon enligt egen utsago utsattes för sexuella övergrepp från nio års ålder. Föräldrarna skilde sig när hon var tre-fyra år.

”Oddsen var alltid emot mig”, skriver hon i sin memoarbok ”Full Disclosure” från 2018.

Clifford går ut high school 1997 och överväger, berättar hon, att försöka bli journalist. Men en annan sorts karriär inleds när hon, 17 år gammal, besöker en strippklubb och övertygas om att genomföra en gästuppvisning. Hon inser att det finns pengar att tjäna och börjar strippdansa på klubben Gold Club i Baton Rouge.

Så inleds hennes karriär i porrbranschen, där hon kommande år vinner branschpriser för sina sexvideor.

Nu, sommaren 2006, är hon på plats golfbanan vid Lake Tahoe med två kollegor för att underhålla spelarna mellan hålen. En man med röd keps finns bland dem. Det är Donald Trump, då 59 år, vars livvakt bjuder in Stormy Daniels till middag i fastighetsmiljardärens hotellpenthouse. Det leder, hävdar hon senare, till att de har sex.

Semesterhus vid Lake Tahoe. Foto: Unsplash

Sexmötet utvecklar sig till den affär som – vare sig den inträffat så som Stormy Daniels hävdar, eller inte alls som Trump bedyrar – 17 år senare nu lett till ett historiskt åtal mot en före detta amerikansk president.

Ulysses S Grant sägs ha gripits för fortkörning.

Med häst och vagn, 1872.

Därefter: Donald J. Trump, 2023.

Daniels hade just kommit hem på torsdagen och inte sett att åtalet mot Trump kommit eftersom hon lämnat mobilen hemma, säger hennes advokat Clark Brewster till CNN.

– Hon är inte förvånad över åtalet. Under de senaste tre-fyra veckorna så har det framstått som allt troligare att det skulle bli ett åtal.

– Hon är lättad. För henne är det en kamp mot hans förnekande av sanningen på och hans påhittade historier, det som fick henne att samarbeta med åtalsjuryn, säger Brewster.

Ex-president Trumps advokater Susan Necheles och Joseph Tacopina säger i en kommentar att ”Trump har inte begått något brott. Vi kommer att bestrida detta intensivt i rätten”.

Fem år efter det påstådda sexmötet vid Lake Tahoe är Daniels i Las Vegas, Nevada, när en för henne okänd man närmar sig. Hon har just gjort upp med ett kändismagasin, InTouch, om att berätta historien om Donald Trump. Mannen hotar henne och dottern med konsekvenser om hon berättar, hävdar hon i en stämningsansökan, ”Stephanie Clifford vs. Donald J. Trump”, från 2018.

– Låt Trump vara. Glöm storyn, säger mannen.

Utdrag ut Stephanie Cliffords stämningsansökan mot Trump 2018.
Utdrag ut Stephanie Cliffords stämningsansökan mot Trump 2018.

Det blir till slut en intervju med InTouch. Men först i januari 2018. Att Stormy Daniels talar ut då beror på att Wall Street Journal strax innan publicerat ett scoop. Det ska komma att dominera nyhetsflödet under stora delar av det året:

I oktober 2016 – med bara veckor kvar till presidentvalet mellan republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton – har Trumps advokat Michael Cohen betalat Stormy Daniels 130 000 dollar, motsvarande runt en miljon kronor, i utbyte mot hennes tystnad om den påstådda affären med Trump.

Stormy Daniels och Donald Trump. Foto: Jimmy Kimmel Live/YouTube & Gage Skidmore/Flickr (CC-BY-SA)

Vita huset, där Trump nu är USA:s president, förnekar Wall Street Journals uppgifter om affären men kommenterar inte uppgifterna om Trumps uppgörelse med Daniels.

Även Michael Cohen dementerar.

Men i New York tycker Manhattans distriktsåklagare Cyrus Vance Jr att tidningens rapportering är så intressant att en utredning om misstänkt brott inleds.

I april 2018 är SvD på plats utanför en domstolsbyggnad på södra Manhattan när Stormy Daniels ska lämna vittnesmål. Några dygn tidigare har FBI genomfört en husrannsakan i advokaten Cohens kontor och hotellrum på lyxiga Loews Regency Hotel vid korsningen Park Avenue och 61:a gatan på Manhattan.

Stormy Daniels-historien närmar sig kokpunkten. När Daniels ihop med sin advokat anländer utanför domstolen i en svart Chevrolet Suburban och går de få metrarna till byggnaden uppstår en veritabel rusning. Pressfotografer trampar ned rabatter och trycker kameralinser mot rutorna för att få bilder av den numera före detta porrstjärnan, vars berättelse alltmer verkar kunna hota USA:s president.

Ett stort pressuppbåd rusar efter Stormy Daniels när hon går in i domstolen i New York i april 2018.
Ett stort pressuppbåd rusar efter Stormy Daniels när hon går in i domstolen i New York i april 2018. Foto: Erik Bergin

Att betala någon för att hålla tyst om en otrohetsaffär är inget brott. Men det åklagarna på Manhattan misstänker är att betalningen från Cohen till Daniels 2016 kan betraktas som ett olagligt bidrag till Trumps dåvarande valkampanj. Enligt USA:s lagar om kampanjfinansiering ska intäkter och utgifter redovisas till myndigheterna, varvid de blir offentliga. Så görs inte i det här fallet.

Trumps företag, Trump Organization, ersätter senare Michael Cohen för hans utlägg på 130 000 dollar. De pengarna redovisas som ”juridiska utgifter”, vilket i sig kan vara ett mildare bokföringsbrott.

Men den som åtalas det året, 2018, är inte Trump, utan hans advokat. Michael Cohen döms i slutet av 2018 till tre års fängelse för bland annat skattebrott, för att ha lämnat falska uppgifter till en bank och för brottslig kampanjfinansiering.

Vid det laget har Cohen hunnit bryta med sin mångåriga arbetsgivare och samarbetar nu med åklagarna. I februari 2019 medverkar han i uppmärksammade kongressförhör om härvan.

 

Därefter sjunker historien undan från rubrikerna. Hos åklagarmyndigheten i New York tas utredningen om Stormy Daniels-pengarna upp och läggs ned igen flera gånger, enligt nyhetsbyrån Reuters – till den grad att ärendet får öknamnet ”zombiefall”.

Distriktsåklagaren Vance från 2018 ersätts av Alvin Bragg, en 49-årig demokrat, som tillträder 2021.

Alvin Bragg, Manhattan DA. Foto: Manhattan District Attorney’s Office

Det blir till slut Bragg som nu gör sig historisk genom att för första gången i modern tid väcka åtal med en amerikansk före detta president.

Exakt vilka nya fakta och bevis som framkommit i fallet under åren det legat i träda på åklagarnas bord på Manhattan är ännu oklart. Likaså vad det innebär för Trump, som just inlett sin tredje presidentvalskampanj inför 2024.

Men enligt en tidigare åklagare vid Manhattankontoret, Mark Pomerantz, som nyligen släppt boken ”People vs. Donald Trump” om fallet, bör det vara möjligt att vinna för en skicklig åklagare. Trots allt har Michael Cohen redan dömts för delaktighet i härvan.

Ett problem är dock, enligt Pomerantz, att utredningen hänvisar till både delstatliga och federala lagar samtidigt, medan det bara är en delstatlig åklagare, och inte en federal, som väcker åtalet.

”Min slutsats var att det här ’zombiefallet’ var starkt”, skriver Pomerantz i boken enligt Reuters. Men frågan är, menar han: ”Var det ett brott under delstaten New Yorks lagar?”

Reportaget i SvD 1 april 2023.
In this article