Christies attack: ”Låter som Chat GPT”

258
258

New Jerseys ex-guvernör Chris Christie gick till angrepp på Vivek Ramaswamy i den första republikanska TV-debatten: ”Han låter som Chat GPT”, sa Christie och beskyllde Ramaswamy för att ha ett konstigt efternamn. Ramaswamy, som ökat till en tredjeplats i opinionen, deklarerade för sin del att klimatförändringarna är ”en hoax”.

Se klippet. Övriga debattklipp från Fox News finns här.


Analys: Det går att konstatera flera märkliga omständigheter i den här debatten – varav den främsta troligen är den här:

Med få undantag (främst Christie, Hutchinson) så utmanar dessa republikaner Donald Trump om hans ledarposition, samtidigt som de hyllar – Trump.

Samtliga utom DeSantis har stöd i opinionen på under 10 procent, och DeSantis kurva är vikande. Trump har stöd på över 50 procent.

Exakt hur dessa utmanare tänker sig att de ska vinna väljarstöd bland Trumps väljare genom att hylla Trump, samtidigt som dessa väljare lika gärna kan rösta på originalet, är något av en gåta.

Ett svar på gåtan är sannolikt att stödet för Donald Trump är brett bland republikaner generellt, fast däremot inte särskilt djupt utanför hans grupp hardcore-fans. Det skulle teoretiskt kunna skapa utrymme för en annan kandidat.

Men det innebär troligen inte med automatik att det är enkelt att locka till sig stöd genom att visa upp sig som en blek kopia.

Ett annat svar: Trumps utmanare är inte intresserade av att ersätta honom 2024. Men kanske 2028.


Fact-checks:

ABC News

CNN

NBC News

Washington Post

In this article