1799 0

Nyhet: Praktisk aluminiumbåt hämtar inspiration från flyget

ÄLVSJÖ. Som en fyrbåk i novembermörkret finns båtmässan i Älvsjö som pågår just nu. En Resande Reporter var förstås där en sväng för att kolla in det senaste. Det allestädes närvarande Delta Powerboats finns förstås med på mässan, liksom finländska Targa. Delta presenterar på mässan sin första öppna båt, daycruisern D26 Open (lilla bilden), knappt 7 meter lång och med toppfart på bortåt 50 knop om den bestyckas med bensinare. Deltas flagskepp 54:an hade de inte baxat in i hallen i år, däremot några övriga mindre modeller. Som En Resande Reporters Äventyr rapporterat tidigare slipar Delta även på en rejält mycket större skapelse på 80-fot.

På plats är även bland annat det konkursade klassiska Västkustvarvet Najad med sina segelbåtar. Najads framtid har säkrats under hösten sedan varvet tagits över av motoryachtvarvet Nord West, som ställer ut ihop med Najad på mässan.

En nyhet på årets mässa är annars Ari Boats nya skapelse Ari Shuttle, en märkvärdig fulsnygg båt i aluminium som med låg vikt och utombordare ska fungera som det namnet antyder, en snabb pendlarbåt för hela familjen där det även finns utrymme för många egna lösningar. Mässbåten, den första i serien som inte hunnit bli färdigbyggd, ska exempelvis ha köket utomhus på akterdäck för att ge ägaren möjlighet att laga käket i det fria med närhet till skärgårdsmiljön.

Ari Shuttle från Ari Boats på mässan. Notera de två vindrodren på taket som, likt rodret på ett flygplan, agerar stabilisator i högre farter och ersätter traditionella trimplan i aktern. 

Ari Shuttle ska tillverkas i ett storleksspann mellan 22 och 34 fot, eller 6,6 meter till drygt 10 meter. Bland de mera uppseendeväckande innovationerna hör att Ari slopat trimplanen i aktern. Istället har två vindroder installerats på hyttaket som ska fungera på samma sätt: vid slagsida i högre farter vrids rodren en aning och kompenserar då upp skrovets lutning, är det tänkt. Det återstår att se hur den lösningen tas emot av marknaden. Enligt utställaren är även taket format som en flygplansvinge, vilket ger skrovet lyftkraft och minskad friktion i hög fart.

En annan detalj är att Ari Shuttle helt saknar genomföringar i skrovet. Det öppnar för turer även i minusgrader eftersom risken för ispluggar som fryser sönder rören minskar. Toaletten i utställningsbåten är således en torrtoa, men enligt varvet går det att få vattentoalett monterad, fast då med en lösning utan skrovgenomföring för spolningen.

På temat aluminium kan man nämna den brutala kanadensiska Patrol 32:a från Stanley Boats som går att få till mässpriset 2 miljoner kronor. Ingen hög mysfaktor, men känslan är att grejorna håller ett bra tag i alla fall.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article