911 1
911 1

De flesta som läser en tidning minns säkert nyheterna förra året om våldsamma kravaller i småstaden Ferguson, Missouri, efter att en svart 18-åring där, Michael Brown, i augusti sköts till döds av en vit polis, Darren Wilson. Wilson undgick åtal, vilket gav rikstäckande demonstrationer under hösten, och har friats från anklagelserna om att ingripandet mot Brown hade rasistiska motiv.

Men nu kommer justitiedepartementets utredning om hur staden Fergusons stadsledning, polis och domstol fungerar. Och kritiken är inte nådig.

Den övervägande vita poliskåren ingriper genomgående mot framför allt svarta invånare, som avkrävs legitimation utan misstanke om brott. Personer i stadsledningen cirkulerar rasistiska skämt i eposten. Och polisen uppmanas att skriva ut fler böter för att höja stadens intäkter.

UR ARKIVET Ferguson-protster över hela USA

UR ARKIVET Nytt fall där vit polis dödar svart man

NYC-PODDEN Protester på New Yorks gator mot polisen

Rapporten om den utbredda rasismen i Ferguson kommer, med en sorts svart ironi, ungefär samtidigt som USA högtidlighåller minnet av medborgarrättsrörelsens kamp och den så kallade ”blodiga söndagen” den 7 mars 1965 då polis gick till attack mot och misshandlade demonstranter för svartas rättigheter i Selma, Alabama.

Om detta skriver jag i SvD, läs artikeln här.

En något kortare version av texten finns i lördagstidningen och ser ut så här:

Ur SvD den 7 mars 2015.
Ur SvD den 7 mars 2015.

 

In this article


Join the Conversation