2472 1
2472 1

PEARL HARBOR — Tidigt på morgonen den 7 december 1941 attackerade japanskt stridsflyg USA:s flottbas Pearl Harbor på ön Oahu, Hawaii, och över 2000 amerikanska soldater, officerare och civila dödades. Över tusen skadades. Som alla vet var det den händelsen som drog in USA i kriget mot Japan.

En tidningssida från 1941:

Attacken blev snabbt en toppnyhet.
Attacken blev snabbt en toppnyhet.

Det är, för att använda ett bra engelskt uttryck, en ”sobering experience” att besöka platsen där pansarkryssarna låg på rad och exploderade av grundgånde torpeder släppta från japanska bombare. Historiska platser där stora ting skett är alltid intressanta.

De flesta som besöker den här delen av Pearl Harbor – ännu idag en aktiv flottbas – kollar säkert in minnesmärket över ett av de sänkta slagskeppen, USS Arizona vars rostiga skrov ligger kvar och läcker olja strax under vattenytan. Ett av kanontornen sticker upp ur vattnet.

Så här ser det ut:

Vraket där strax under ytan.
Vraket där strax under ytan.
Namnen på de dödade.
Namnen på de dödade.
Ett av Arizonas kanontorn sticker upp ur vattnet.
Ett av Arizonas kanontorn sticker upp ur vattnet.
minnesmonumentet över USS Arizona.
Minnesmonumentet över den sänkta USS Arizona.

Ändå, för min egen del, är jag mera intresserad av fakta än av minnesmärken. Jag tycker att den cirka 20 minuter långa filmen som visas innan besökarna går ombord på en båt och körs ut till monumentet är den bästa behållningen av besöket. Den visar tydligt bakgrunden till Japans attack, hur den planerades, genomfördes och vilka effekter den fick (månaderna strax efter attacken hade Japan stora framsteg i landvinningar runt om i Stilla Havet, när USA:s Stilla Havs-flotta till stora delar var satt ur spel).

På området finns flera minnesmärken att besöka, samt även ett antal museifartyg. Ett av dem, som vi inte hann med igår, är slagskeppet USS Missouri som sjösattes 1944 som USA:s sista slagskepp och sedan togs ur bruk 1955. Men som därefter – vilket gör henne unik – rustades upp 30-talet år senare under Ronald Reagans administration och återgick i aktiv tjänst under 1980- och 90-talen. Bland annat seglade hon jorden runt och deltog, 40 år gammal, i operationen Desert Storm i Mellanöstern under kriget mot Irak.

Det var även på USS Missouri som Chers klassiska video till hiten If I Could Turn Back Time spelades in:

Så ska man besöka ett av skeppen vid Pearl Harbor så rekommenderar jag USS Missouri, även fast jag inte varit ombord själv (något ska man väl ha kvar att göra).

Här ligger USS Missouri:

USS Missouri.
USS Missouri.

MISSA INTE Alla inläggen från Hawaiiresan

KOLLA IN Följ resan via livebloggen

Ikväll flyger vi åter till New York efter två fantastiska Hawaiiveckor.

In this article


Join the Conversation