Kylan präglade midsommar i skärgårn

7240 0
7240 0

UTÖ. Vi huttrade, snapsade och såg en sol gå ned i nordväst som inte klarat av att bryta igenom kylan över Nedergårdsö, strax sydväst om Ornö, denna midsommar anno 2014. Man ska inte klaga på förmånen att få tillbringa tid i den här oerhört vackra naturen. Men kallt var det och det tog ett bra tag innan fukten försvunnit från sängkläderna frampå morgonkröken till midsommardagen. Se bildgalleriet ovan.

Nedergårdsö är en privat ö där ett antal stugor ägs av en och samma familj. El finns inte på ön, ej heller rinnande vatten, och det är torrdass som gäller. Små stigar cirklar runt den till stora delar öde ön, som kringgärdas av en eller flera mindre kobbar där det förekommit gruvbrytning (liksom på Utö).

Det var kallt som sagt. Vi anlände med Clara-Ida lagom till sillunchen nere på bryggan. Sedan förlöpte midsommarafton med dans runt stången och promenad upp på en kulle med utsikt över skärgården. Påpälsade satt vi sedan nere vid hamnen och grillade på kvällskvisten.

I Sveriges Öar av Anders Källgård, en bibel för alla skärgårdsintresserade, står det om Nedergårdsö att där fanns en heltidsfiskebonde redan på 1600-talet. I början av 1900-talet bodde där fiskartorparen Ahlgren, och ön har också varit hemmahamn för företagaren Nils Westerdahls lyxyacht Alba, står det i boken. Westerdahl hade en stab av tjänstefolk på ön och fick under en period mat utlevererad från Berns i Stockholm två gånger i veckan.

Nu på midsommardagen sitter vi i gästhamnen på Utö och småhuttrar, med Clara-Idas kabin upplyst och uppvärmd av värmeljus och oljelampor. Det är inte så att man går och fryser hela tiden, men någon högsommarvärme är det inte tal om i dag heller även om tempen kan komma upp i 20-talet grader om det är sol och lä. Dessvärre ska det här halvsega vädret fortsätta kommande dagar.

Planen är att på måndag möta upp kompisar vid Nåttarö en bit söderut.

 

In this article