7596 0
7596 0

GUSTAVSBERG. September månad betyder flytande båtmässa. I sex år har jag rapporterat från Stockholms olika båtmässor, i Älvsjö och på Djurgårn (läs tidigare rapporter här). I år är det dock den flytande, och gratis, båtmässan i Gustavsberg som gäller. Den vid Wasavarvet på Djurgårn går av stapeln i maj 2014, under namnet Skärgårdsmässan.

I Gustavsberg hålls numera en fullsorterad båtmässa, komplett med dragspelsmannen, tillbehör som motorer, ankarspel, fendertar, seglarställ och hans moster. Billig korv kan man köpa på flera ställen också.

Det blåste duktigt från väst rätt in i viken på söndagen men solen förgyllde ändå evenemanget.

 

Mässan var inte direkt översållad med innovationer – helt nya skapelser fanns det mera av åren 2008-2009, innan båtkrisen fällde tillverkare som Nimbus och, nu senast, NordWest-Najad. Jag tror att branschen så sakteliga håller på att återhämta sig. Men priserna på begagnat, som fallit med uppskattningsvis 30-40 procent på ett par tre år, anger kanske ändå tonen i viss mån.

Vi spanade i vilket fall in en del intressanta objekt, främst på motorbåtssidan. Här är de fem mest sevärda skapelserna:

Marex 320 Aft Cabin

Norska Marex slår till med en rejäl akterkabin på sin 320 Aft Cabin, som namnet antyder. Det är en smaksak om man gillar den eller inte. Jag tycker normalt att akterruffen tar för mycket uteplats och ger båten en instängd känsla. Det kompenseras hos Marex med ett borttagbart tak och soldynor uppe på akterruffen. Men jag tycker ändå att ett rejält akterdäck är att föredra. Själva akterkabinen är i alla fall rymlig så det förslår och med fin utsikt akteröver genom den breda ventilen.

Akterkabinen är rymlig inuti, men ser aningen konstig ut utanpå, som en ryggsäck.
Akterkabinen är rymlig inuti, men ser aningen konstig ut utanpå, som en ryggsäck.
Marex 320 Aft Cabins bortfällbara tak gör ersätter på sätt och vis en flybridge.
Marex 320 Aft Cabins bortfällbara tak gör ersätter på sätt och vis en flybridge.
Norska Marex 320 Aft Cabin. Foto: Marex
Norska Marex 320 Aft Cabin. Foto: Marex

 

Greenline Hybrid

Greenline är en av rätt få riktiga innovationer på motorbåtssidan de senaste åren (jag skrev om den redan 2010). Som man anar av namnet är båten både el- och dieseldriven. Drivlinan kommer med en eller, på de större modellerna, två dieslar med rak axel där en elmotor monterats närmast propellern. Ett batteripack laddas antingen av stora solceller på taket, via landström eller när dieseln är igång. Farten vid eldrift är enligt försäljaren måttliga 5-6 knop, men det räcker ju oftast gott. Med förbränningsmotorn går det att dubbla farten, men något planande skrov är det inte frågan om här.

 

Det är något av ett mysterium att inte fler båttillverkare börjat fundera kring eldrift. Särskilt i större storleksklasser. Det borde finnas en uppenbar marknad med en allt dyrare diesel. Jag har sett någon liten el-snipa eller eldriven bruksbåt genom åren, men Greenline är den enda genomarbetade bobåten som verkar ha nått marknaden.

 

Båten finns i 33, 40 och 48 fot. 33:an visades i Gustavsberg. En viktig skillnad mellan 33:an och 40:an är att den större har sidodörr ut från kabinen till skarndäck. På 40:an finns också en taklucka att öppna. Särskilt sidodörren skulle jag inte vilja vara utan vid tilläggningar då man snabbt måste ta sig ut. Så trots det högre priset skulle jag välja den. 40-fotaren har även två riktiga kabiner föröver medan 33-fotaren bara har en. Båten byggs i Slovenien, enligt säljaren.

En formmässig detalj man kan ha synpunkter på är också den raka stäven, nära lodrät. Inte särskilt praktiskt vid tilläggning i naturhamn, även om vissa säkert tycker att det är stiligt.

Gott om plats i förruffen.
Gott om plats i den ljusa förruffen.
Med ett vred går man över från el- till dieseldrift.
Med ett vred väljer man mellan el- och dieseldrift.
Den öppna planlösningen gör en rymlig känsla i båten. Men på den mindre modellen är den aktre öppningen den enda i båten.
Den öppna planlösningen gör en rymlig känsla i båten. Men på den mindre modellen är den aktre öppningen den enda. 40-fotaren däremot har sidodörr.
Stora dragdörrar in från akterdäck.
Stora dragdörrar in från akterdäck.
Greenline Hybrid 33 fot
Greenline Hybrid 33 fot, 10 meter.
Solceller täcker hela taket på Greenline.
Solceller täcker hela taket på Greenline.
En Greenline Hybrik 40-fotare.
En Greenline Hybrid 40-fotare.
En Greenline Hybrik 33-fotare.
En Greenline Hybrid 33-fotare.

 

Fabola Campus

Fabolas segelbåtar utmärker sig för sin enkelhet och sina smarta lösningar. Här får man en komplett, ny segelbåt för under 300 000 SEK. Bland innovationerna hör diskho och köksdel som går att skjuta undan nere i ruffen, samt höjbart rufftak. Det här är en båt för den som är ute efter smidig segling, snarare än ombonad lyx.

Fabola Campus
För den som letar en ny, billig segelbåt kan Fabola Campus vara något.
Fabola Campus
Fabolan har flera smarta lösningar, som här: utdragbar diskho för att spara plats.
Fabola Campus
En del av rufftaket kan höjas för att ge högre höjd i kabinen.
Inredningen. Foto: Bavaria/Fabola
Inredningen. Foto: Bavaria/Fabola

 

Beneteau Swift Trawler

Beneteau Swift Trawler ingår i ett båtsegment som vissa tror har framtiden för sig: lyx i kombination med ett bränslesnålt och ändå hyfsat snabbt skrov. Beneteau, som gör både segel- och motorbåtar i en rad varianter, marknadsför Swift Trawlern som en bekväm långdistansyacht för den som vill ha alla bekvämligheter, kunna puttra på långsamt och ändå ha möjligheten att gasa på vid behov i farter runt 20 knop. Alltihop till ett, nåja, jämförelsevis… inte lågt kanske, men acceptabelt pris. Om man har några miljoner liggande.

Swift Trawlern finns i storlekar från 34 fot och upp till 54 fot. 54:an är ett riktigt stort as, men även 34:an och 44:an, som vi kollade på i Gustavsberg, räcker till för det mesta.

 

Det positiva är stora inneutrymmen, gigantisk flybridge och hög komfort. Fartyget är inte tänkt att köras fort, men vid behov går det ändå att få upp det i en sorts halvplansfart, vilket är en av poängerna med den här skrovmodellen.

Till det negativa hör en ganska plastig känsla på vissa ställen. Konstigt att hitta i en båt för 3-4 miljoner. Hela den förvisso stora flybridgen är exempelvis av plast, utan en enda träbit. Och detaljfinishen i kabinen är inte alltid på topp, med slarvigt dragna fogar här och där. Planlösningen på 34:an och 44:an med två sovkabiner, en Captain’s Cabin i fören och en gästkabin på sidan, ger sovplatser för fyra vuxna. Det är lite för en så stor båt. I och för sig går det att bädda soffan akteröver i stora kabinen, men ändå. På 34-fotaren är den mindre dessutom utrustad med en rätt klaustrofobisk våningssäng. Så av det skälet skulle jag snarare välja 44:an om plånboken gav sitt godkännande.

Akterdäcket är inte jättestort, men det går ändå att trycka ner några stycken där för att käka middag.

Beneteau Swift Trawler
Beneteau Swift Trawler 44. En fullsortimentsbåt.
Beneteau Swift Trawler
Beneteau Swift Trawler 34 och 44 bredvid varandra.
Beneteau Swift Trawler
Kabinen och flyen sedda från fördäcket.
Beneteau Swift Trawler
Styrplatsen på en Beneteau Swift Trawler.
Beneteau Swift Trawler
Den undre våningsslafen på en Beneteau Swift Trawler 34. På 44:an finns här istället en dubbelsäng, så av det skälet är den större modellen att föredra.
Beneteau Swift Trawler
Köksdelen och bakre delen av kabinen.

Beneteau Swift Trawler 44 Beneteau Swift Trawler 34

Bénéteau Swift Trawler
Kabinen i en Bénéteau Swift Trawler. Foto: Bénéteau

 

Forbina 42 Fly

Forbina byggs i värmländska Karlstad, med Volvo Penta under durken. En helsvensk produkt således. Flaggskeppet är Forbina 42 Fly som kom 2012, 12,85 meter lång med flybridge. Förutom den mindre, öppna 650 F så finns även en 36-fotare, knappt 11 meter lång. Både 42:an och 36:an finns utan flybridge och heter då CC istället för Fly.

 

Man märker att det här är en svensk båt. Detaljarbetet är gott, utrymmena smart och praktiskt tillvaratagna, båten rejäl. Ljust trä drar ned den annars vanliga plastkänslan i även dyra båtar. Exempel på fiffig detalj: en finurlig behållare för fendrar och blöta linor finns infälld framför badbryggan så att grejorna slipper ligga och drälla. Man ser en hel del Forbinor ute i skärgårn, vilket vill till, för enligt försäljaren är det främst en båt för skandinaviska vatten. En del har sålts till Norge tydligen, men längre söderut än Danmark verkar det inte ha gått något vidare, där är det andra märken som konkurrerar.

 

Planritning över en Fortina 42.
Planritning över en Forbina 42.

I 42-fotaren sover sex vuxna mycket bra. Förpiken, den största kabinen, är inte av det lyxiga slaget – svensk som båten är – men den är å andra sidan så stor att det går att få in tre personer. Med det bäddbara soffbordet i salongen taget i beaktande går det därmed att hysa inte mindre än nio personer i en Forbina 42. Det är en mycket bra kapacitet, och kan jämföras med Swift Trawlerns magra fyra + två kojplatser (se ovan).

Planskiss över en Forbina 36.
Planskiss över en Forbina 36.

En 42-fotare är trots allt en ganska stor båt, nära 13 meter (och kräver därmed skepparexamen). I 36-fotaren, på 10,75 meter, tappar man visserligen styrbordskabinen med dubbelsäng och förpiken rymmer bara två. Men med nedbäddat salongsbord kan sex personer ändå sova perfekt. Utrymmena i övrigt är goda även här och för de flesta är troligen den mera lätthanterliga (för att inte tala om billigare) 36:an att föredra.

Forbina 42 Fly
En Forbina 42 med flybridge. Svenskt kvalitetsbygge från Karlstad.
Forbina 42 Fly
Cockpiten ger bra överblock. Köket finns en halvtrappa ned.
Forbina 42 Fly
En av de två sidokabinerna i 42-fotaren, med fullstor dubbelslaf för två vuxna. Sex-sju vuxna, minst, sover mycket bra ombord på en Forbina 42. Foto: En Resande Reporter
Forbina 42 Fly
Akterdäcket har en fast soffa med bord. Inget jätteutrymme att ligga och sola på, men funktionellt.
Forbina 42 Fly
En Forbina 42 Fly sedd akterifrån. Notera stegen upp till flybridgen – den kräver en del övning för att ta sig upp och ned på. Den stora flärpen bakåt ger dålig sikt akteröver däruppifrån.

 

In this article