Republikanska senatorn till Trump: ’Du förstör partiet’

1202 1
1202 1

I ett känslosamt tal i senaten på tisdagen gick Arizona-senatorn Jeff Flake till storms mot president Trump och anklagade honom för att ljuga och föra det republikanska partiet in på fel väg. Senatorn deklarerade samtidigt att han inte ställer upp för omval i kongressvalet 2018.

Vi kan inte “kalla det falska för sant och det sanna för falskt”, sa Flake med hänvisning till Trumps återkommande osanningar via Twitter och i uttalanden.

”Det här förbannelsen kommer att brytas och vi kommer att återgå till vad vi var”, sa Flake.

I en intervju med CNN strax efteråt beklagade att det idag, som amerikansk politiker i det republikanska partiet, inte går att ha någon annan åsikt än Trumps. Flake konstaterade att han stödjer presidenten i flera politiska frågor, men att hans eget samvete förhindrar honom att hålla tyst om vad han menar är ett beteende från Trump som inte anstår en president.

”Hans twittrande, att han kallar människor, politiska motståndare och ledare för andra länder för öknamn”, exemplifierade Flake.

Samtidigt drar han konsekvenserna av sin ptotest och avböjer omval eftersom han skulle ha små chanser att vinna förtroende från konservativa väljare nästa år i en delstat, Arizona, som Trump vann.

”Det här får konsekvenser”, konstaterar Flake.

Republikanska senatorn Jeff Flake. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Uttalandet kommer samma dag som Trump och en annan republikansk senator, Bob Corker, drabbade samman i ett aggressivt ordkrig via Twitter och på kabel-tv. Corker, ordföranden i senatens utrikesutskott, har också avböjt omval och är ihop med Flake bland de aggressivaste kritikerna av Trump inom presidentens eget parti.

I början av oktober sa Corker i en intervju med New York Times att han befarade att Trump kan utlösa tredje världskriget och kallade Vita huset för “ett vuxendagis”.

Angreppen mot Trump följer på flera andra uttalanden från republikanska politiker – inklusive senatorerna John McCain och Mitch McConnell, Republikanernas majoritetsledare, som funnit det svårt att samarbeta med en president som de menar byter åsikt ideligen och återkommande twittrar ut uppenbara osanningar och överdrifter.

Jeff Flakes angrepp på Trump kommer just som presidenten och partiet står redo att börja försöka pressa igenom den största skattereformen i USA sedan 1980-talet.

Presidentens och partiets mål är att få reformen igenom kongressen – med enbart republikanska röster och en tunn majoritet i senaten – före nyår. I somras tvingades partiet tillfälligt ge upp att riva upp sjukvårdsreformen Obamacare, eller Affordable Care Act, efter flera misslyckade försök att samla det egna partiet.

In this article