2198

Nu fruktar experterna

nytt utbrott på Island

På fredagseftermiddagen började delar av det svenska luftrummet att öppna igen, liksom delar av norra Storbritanniens. Men de flesta andra flygplatser i Europa var fortsatt stängda med totalt miljontals resenärer fast i oviss väntan på när de kan komma hem. Stoppet för flyget väntas åtminstone pågå till lördag till och från en rad destinationer, med flera dagars störningar därefter när kön med strandade resenärer ska betas av. I England och Wales väntas flygplatserna öppna tidigt lördag morgon.
Inställda flighter rapporteras från hela världen – O’Hare-flygplatsen i Chicago, Kanada, Kenya, Mellan Östern, liksom från ett 30-tal destinationer i Asien. Askmolnet stoppade Norges regeringschef i USA (länk till vänster) och utrikesminister Carl Bildt tvingades åka bil hem från London, enligt bloggen.
Samtidigt oroar sig forskare för att en av Islands mest skrämmande vulkaner – Katla – ska få ett utbrott. Den lägger alldeles öster om Eyjafjälljökull vars askmoln nu stör hela Europas flygtrafik.
Eyjafjälljökull är liten i jämförelse med flera andra av Islands runt 35 aktiva vulkaner. Men historiskt, rapporterar bland andra BBC, har ett utbrott hos Eyjafjälljökull följts av ett utbrott hos Katla.
På Island evakuerades invånare nedanför vulkanen idag när en störtflod av smält is och isblock stora som hus kom dundrande nedför berget. Det är andra gången på mindre än en månad som Eyjafjälljökull får ett utbrott. Det senaste inleddes i onsdags. Det förra stora, på 1800-talet, pågick i över ett år.
På den här satellitbilden från Google Earth syns glaciären som täcker Eyjafjälljökull till vänster. Katla döljer sig under den väsentligt större högra glaciären, Myrdalsjökul. Katla är cirka 1500 meter hög och vulkanens krater är en mil i diameter.
Mer läsning, info & kartor:
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article