2255

Flygbolag testflyger genom
askmolnet med tomma plan
Uppdaterad kl 16.50 söndag: Det rapporteras på söndagen att alla flygplatser i Spanien och i södra Frankrike samt Gardemoen i Oslo är på väg att öppna. Kiruna är också öppen för flygningar norrut över norra Norge.
Tyska Lufthansa, franska Air France och holländska KLM har genomfört flera testflygningar över Europa i helgen med tomma flygplan, sånär som på besättningen, för att försöka avgöra riskerna med att flyga trots askmolnet från vulkanen. Enligt Reuters med flera gick testerna bra.

Hos KLM användes en Boeing 737-800 (bilden) som genomgick en noggrann inspektion efter flygningen. KLM skriver i ett pressmeddelande att bolaget ska göra nio ytterligare testflygningar under söndagen. Även bland andra Air Berlin har gjort flygningar under natten mellan lördag och söndag för att ompositionera planen inför att flygstoppet hävs, skriver New York Times.
Samtidigt riktar flera flygbolag nu hård kritik mot att myndigheterna i bland annat Sverige, Norge och Tyskland inte tar reda på hur mycket aska som egentligen finns i atmosfären utan istället förlitar sig på uppskattningar när de stänger luftrummen, rapporterar SvD. I England har däremot faktiska mätningar gjorts från ett propellerplan, och de visade på rätt stora mängder enligt BBC.
Vulkanen själv visar samtidigt inga tecken på att varva ned. Snarare förstärks utbrottet, enligt vad jag läst. Luftrummet över i princip hela norra Europa ner till norra Italien och norra Spanien förblir stängt. Enligt Luftfartsverket går det dock att flyga på Kiruna för tillfället – en lucka i molnet har tydligen öppnats så att flyg kan ta sig ut norrut över Norge.
Kaoset fortsätter samtidigt vid färjelägen, busscentraler och hybilskontor runt om i Europa där folk desperat försöker ta sig hem. BBC rapporterar om svårigheter att hitta hotellrum på platser som Singapore.
Nu börjar ekonomer även att fundera över vad flygstoppet får för ekonomiska konsekvenser om det fortsätter länge till. Flygbolagen förlorar förstås mest av alla och nordiska SAS hade en risig ekonomi redan före vulkanutbrottet.
New York Times skriver:

Airline officials were having a hard time hiding their frustration with the situation. On a conference call Sunday with airlines hosted by Eurocontrol, the Brussels-based agency that coordinates air traffic management across the region, one airline representative sharply chastised national civil aviation authorities for being inconsistent in applying flight restrictions and stressed that the flight bans were creating “a serious economic issue for us.”

Läkemedelsindustrin får också snabbt stora problem eftersom de är beroende av flygfrakt av piller, liksom importörer av till exempel färsk frukt från Afrika och Asien. BBC rapporterar om att frukt nu ligger och ruttnar i Afrika istället för att flygas till kyllager i Europa.
Europas flygmyndighet Eurocontrol har gjort en tabell som visar att antalet flygningar i Europa nu är ned med över 80 procent:
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article