1207


När flygen väl börjat gå igen…
Tänkte jag skulle skriva om något annat än askmoln för omväxlings skull. När jag kom hem till Arlanda från Peking för en månad sedan så pajade mitt pass (!). Den inplastade sidan med foto och info föll ut när passvakten skulle titta i det. Helt otroligt – och en himla tur – att det inte hänt tidigare under en tre månader lång resa.

Nu har jag till slut i alla fall fått ett nytt pass med blanka fina sidor att fylla med stämplar. En idé jag har är att åka till Beirut, Libanon, och sedan göra en rundtur in i Syrien via Damaskus, varifrån det går bussar ner till Amman i Jordanien. Där kan man bland annat se Petra (bilden ovan), stenstaden ute i öknen. Naturligtvis vill man också kolla in Israel och de palestinska områdena och Döda havet.
KARTA: Libanon, Syrien, Jordanien & Israel
Vad som krånglar till resor i den regionen är dock att man måste ta länderna i rätt ordning – ska man in Syrien, Jordanien och flera andra länder i Mellanöstern, utom Jordanien, går det inte att ha en israelisk stämpel i passet. Mellan Jordanien och Israel går det dock att åka.
Så här skriver Lonely Planet om saken:

Any indication of travel to/from Israel & the Palestinian Territories will mean that you cannot enter Syria, Lebanon and most other Middle Eastern countries, although Jordan is OK.

All travellers who intend to travel to Syria should ensure they obtain a visa for Syriabefore coming to Jordan.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article