1184

Fritt fram för flyg i Kiruna

SVT Rapports reporter flög i helikopter bredvid vulkanen på Island, som sprutar sin rökpelade nio kilometer upp i luften. Klicka play här ovan för att kolla. Enligt en forskare som SVT pratade med har trycket i vulkanen börjat avta.
Samtidigt har molnets form nu gjort att bland annat norra Sverige är öppet för trafik. Arlanda kan eventuellt öppna på måndag. Bland andra Frankfurt har tillfälligt öppnat igen. Storbritanniens luftrum förblir däremot stängt hela måndagen. Här är SVT:s lista på flygstopp i övriga länder. Enligt flygmyndigheten Eurocontrol ställdes 20 000 flyg in i Europa på söndagen.
Enligt SMHI kommer askan återigen in över norra Europa på senare delen av måndagen, såvida inte vulkanen lägger av.
Flygbranschen sitter ikväll i krismöte med regeringen för att fundera ut hur man ska tackla situationen.

Enligt den fascinerande sajten Flightradar24.com där man kan se luftrummet i realtid fanns på söndagkvällen bara tre flygplan över norra Europa: en Boeing 737 på 31 000 fot (ca 9400 meter) i Norge som just avgått från Kristiansund, en likadan Boeing från ett charterbolag som befann sig över tyska Kassel och som avgått från Spanien, samt en Boeing 777 som lyft i Moldavien med destination Leipzig. Se kartan här nedanför. I övrigt var det tomt.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article