1270

Flygen igång igen idag

Flyget är, i alla fall tillfälligtvis igång igen över Sverige. Idag har flighter från USA börjat dundra in över Arlanda, rapporterar bland andra SvD. Samtidigt är det fortfarande stopp i Storbritannien och i stora delar av mellersta Europa. BBC har en story om den växande kritiken mot flygstoppet, som kallas ”en europeisk pinsamhet” av flygorganisationen IATA:s chef:

The body that represents the world’s airlines, IATA, has criticised Europe’s governments for the way they closed air space because of volcanic ash.

The head of the airline industry body, Giovanni Bisignani, told the BBC:”This is a European embarrassment and it’s a European mess”.

Kritiken från flygbolagen mot de europeiska flygmyndigheterna växte under helgen efter att KLM, Lufthansa och flera andra bolag gjort flygningar med tomma plan utan att drabbas av problem av vulkanaska. På börserna faller flygaktier på oro över att kaoset ska fortsätta, skriver bland andra Wall Street Journal. Flygstoppet kostar varje bolag miljontals kronor om dagen.

Storbritannien sätter nu in krigsfartyg för att ta hem britter som sitter strandade söderut i Europa.

På flygsajten Flightradar24.com syntes vid lunchtid ett tiotal plan över Norge, två-tre över Sverige, något enstaka över norra Frankrike, Österrike och Tjeckien. Hela Tyskland och Storbritannien föreföll tomt på flyg. Gott om flyg syntes däremot över Medelhavet (se kartan).

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article