1065
1065

Nu är jag åter på ”kontoret” hemma på på 14:e gatan på Manhattan och har packat upp väskorna efter Sverigevistelsen. Inte mycket annat har hänt hittills idag, mer än att vi satt oss in i förnyelsen av hyreskontraktet på lägenheten som går ut i september. Allt tyder på att vi förlänger det med ett år.

Just nu sitter jag och läser nyheter på olika nyhetssajter och uppdaterar mig. Ska ägna resten av arbetsdagen åt det – att skapa systematik i kollar, bevakningsområden och tipslistor bör man ägna en hel tid till om det här jobbet ska gå att sköta någorlunda. Ett personligt jobbmässigt mål för hösten är mer raka nyhetsjobb som inte behöver vara så vansinnigt långa i textlängd och något färre reportage. Våren blev väldigt reportagetung, med bland annat reportageresan till Kalifornien, som genererade tre reportage. Bland annat det här om torkan. Sådant är visserligen kul, men en så mastig ansamling reportage som jag producerade då gör också att man tappar kollen på vad i övrigt som pågår.

Dagens skörd av nyhetsuppdateringar och ikappläsning inkluderar bland annat följande:

Teknikjättar i Silicon Valley rundar bankerna när uppköpskandidater värderas (NYT)

Risk för ny bolånekris i USA när tvivelaktiga obligationer vinner mark ånyo (NYT)

Polisen använder tårgås för att bringa ordning i Ferguson, Missouri (US News & World Report)

För er som undrar var Ferguson ligger – här är kartan.

Nobelpris-ekonomen Robert Shiller om varför aktier ser dyra ut just nu (NYT)

Varför Fed-chefen Janet Yellen oroas över USA:s deltidsarbetslösa (Bloomberg)

Alla dessa artiklar ovan, eller åtminstone de mera ekonomiorienterade storysarna, är sådana som det potentiellt går att göra egna grejor på. Jag har ett enkelt system för att samla på mig sådana tips genom att mejla länkar till mig själv. Systemet bygger på ett filter i min mejlinbox: om ämnesraden innehåller en särskild kombination av tecken som jag bestämt så märks mejlet automatiskt med taggen ”text” och jag kan enkelt hitta artikeln senare.

Jag har också ett system med nyhetssajter som jag kollar av rutinmässigt ett par tre gånger om dagen, samt en lista där jag bokför och håller ordning på potentiella nyhetsjobb och reportage. Den listan ska nu uppdateras från grunden eftersom den mestadels innehåller grejor som redan gjorts eller som är från i våras.

Det är allt detta som jag pysslar med idag. I eftermiddag blir det även en promenad i ett högsommarvarmt New York för att administrera hyreskontraktet. Det känns faktiskt rätt skönt att vara tillbaka.

In this article