2095
2095

Valdagen tillbringades på en valvaka på ett av den svenska kafékedjan Fikas fik på nedre Manhattan. Det var högt tempo och fullt med folk, riktigt roligt. Jag hade i uppdrag att skriva en text till tidningen om omvärldens reaktioner, en artikel som inleddes med utlandssvenskarnas valvaka i New York. Artikeln finns här nedanför.

Alla jag pratade med uttryckte stort missnöje framför allt för att SD gått framåt så kraftigt, till synes till stor del med hjälp av Moderatröster.

Sedan artikeln publicerats på SvD.se på måndagsförmiddagen kom ganska snart ett läsarmejl från en uppenbar SD-supporter. Ämnesraden löd: ”Ditt lilla vänstervridna miljösvin”.

Så här skriver SD-supportern:

Sluta med att skriva om SD.
Skriv istället om miljöpartister av MEA ursprung som åker taxi för femsiffriga
Belopp. Betala ur egen ficka till dina bröder och systrar , övertala andra EU länder att de ger medborgarskap rtill folk som inte kan språket, tvinga dem att
Varje MEA drägg ska ha rätt till tolk under hela sitt liv i Sverige. Övertala andra
länder i Europa att så kallade flykningbarn ska betraktas enligt principen som första land och inte ska skickas hit
….
Vad du har gemensammt med dina bröder och systrar är du är en parasit.

Gå och jobba istället

Det verkar som invandrarhat och allmänt missnöje överskuggar vad som annars borde vara en källa till glädje för denne supporter, att hans parti nu är Sveriges tredje största.

I ett uppföljande mejl skriver SD-supportern:

Jag och många med mig anser att den vänstervridna pseudo miljöpartiet pressen representerar sig själva och sina sjuka åsikter.
Vad ”folket” tycker skiter ni fullständigt i.
Bli inte förvånad när ingen köper din ädla tidning.
 
Jag uttryckte ett allmänt hat !
 
Abdullah Socialhjälpen

 

På detta svarade jag:

Tack för förtydligandet. Vad folket tycker vet vi just nu väldigt väl. Såvitt jag kan se tycker 12,9 procent ungefär som du, åtminstone kring de frågor du tar upp, drygt 87 procent gör det inte. Det fina är ju samtidigt att alla har rätt till sin åsikt.
Mvh/Erik 

 

Här är min artikel om omvärldens reaktion på det svenska valet (här är länk till SvD):

 

Omvärlden: Osäkert läge för Sverige

NEW YORK. Det svenska valresultatet uppmärksammas mycket utomlands – både vad gäller osäkerheten kring regeringsbildningen och SD:s framgång. Utlandssvenskar på valvaka i New York igår skräms av extremhögerns framgång.
– Alla andra partier har varit dåliga på att bemöta SD, säger svenska Rebecca Grenert Rojas.

I New York samlades svenskar på söndagen i en av kafékedjan Fikas lokaler på nedre Manhattan för att hålla valvaka. Sveriges Televisions valsändning visades på storbildsskärm och de amerikanska besökarna blev snabbt i minoritet inför att vallokalerna i Sverige stängde klockan två på eftermiddagen lokal New York-tid.

När vallokalsundersökningen strax efteråt förutspådde att Fi skulle nå 4-procentsspärren med en hårsmån hördes nöjda kommentarer från särskilt flera yngre besökare.

Strax efteråt förbyttes stämningen i något som liknade uppgivenhet när det stod klart att Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt.

– Jag hade hoppats på att Fi skulle komma in. Och jag tycker det är skrämmande att SD blir så stora. Alla andra partier har varit dåliga på att bemöta SD, säger Rebecca Grenert Rojas som tillsammans med kompisen Nathalie Wallenberg just anlänt till New York för jobb och praktik.

Svenskar på valvaka vid ett fik på Manhattan på söndagen.
Svenskar på valvaka vid ett fik på Manhattan på söndagen.

När regeringen Reinfeldt tillträdde för åtta år sedan hade ingen av dem åldern inne för att rösta. Sedan dess har de hunnit skaffa sig en tydlig politisk uppfattning. Den går till stora delar på tvärs med gårdagens valresultat.

– Att SD är dubbelt så stora som Miljöpartiet tycker jag är läskigt, jätteobehagligt, säger Rebecca Grenert Rojas, som jobbar som kontorsassistent.

– SD ställer två saker mot varandra hela tiden, ”antingen satsar vi på invandrare eller på äldrevården”, det framställs som antingen eller, analyserar Nathalie Wallenberg, som praktiserar hos en stylist i New York.

Jimmie Åkesson tycktes överhuvudtaget ha få supportrar på den utlandssvenska valvakan i New York. När SD:s partiledare höll sitt segertal vid 16:40 lokal tid föll sorlet ihop till ett mummel.

– Sverigevänner, nu är vi Sveriges tredje största parti, deklarerade Åkesson.

– Sverigevänner, hallå eller?! utropade en av kafébesökarna.

Frans Sjö som jobbar i New York för den svenska klocktillverkaren Daniel Wellington menar att valresultatet är ett tydligt missnöjesval.

– Men jag kan inte säga själv exakt vad det beror på. Personligen hoppas jag att inget parti kurtiserar med SD för att få majoritet för en ny regering, säger Frans Sjö till SvD.

Det osäkra läget kring regeringsfrågan fick kronan att falla mot dollarn och euron under natten till måndagen.

– Om det finns potential att prisa in en riskpremie på kronan så är det nu det gäller, säger valutaanalytikern Martin Enlund på Nordea till Bloomberg.

Osäkerheten kring hur en ny regering ska se ut präglade också många av de kommentarer från omvärlden som ramlade in sedan det stod klart att regeringen Reinfeldt avgår och att Stefan Löfven är beredd att försöka få ihop en ny regering.

”Ultrahöger-partiet Sverigedemokraterna får 13 procent medan mitten-vänster-oppositionen vinner utan absolut majoritet”, sammanfattade tv-kanalen Al-Jazeera i en nyhetstext.

Tyska Frankfurter Allgemeine konstaterar att de borgerliga partierna är överens med Socialdemokraterna om stora delar av politiken, inklusive Sveriges generösa invandringspolitik. Det, menar tidningen, kan ha gynnat SD men också ett litet parti som Feministiskt initiativ.

Flera utländska nyhetsrapporter både inför och efter valet vinklas på skiftet från vad som beskrivs som ”en era av skattesänkningar och pro-marknadsreformer” till en mera traditionell socialdemokratisk politik.

”Många svenskar är oroade över att hans (Reinfeldts, reds anm) skattesänkningar har underminerat landets berömda välfärdssystem”, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP.

Det brittiska konservativa magasinet The Spectator kallar i en kommentar valresultatet ”en chock” och noterar att även Sverige nu dragits med i den extremhögervind som i tidigare europeiska val lyft Le Pen i Frankrike och Danskt Folkeparti i Danmark.

”Ja, Storbritannien är på väg att brytas upp – men det blåser ännu värre vindar i Europa just nu”, skriver The Spectators krönikör Fraser Nelson, med referens till den skotska självständighetsomröstningen senare i veckan. Han menar att det är Sverigedemokraternas framgång, snarare än att alliansregeringen förlorar makten, som är den stora skrällen i valet. ”Den enda riktiga vinnaren är Sverigedemokraterna”, skriver tidningen.

Brittiska BBC konstaterar att valresultatet kan tolkas som en ”återgång till ett normalläge i svensk politik”, och påpekar att Socialdemokraterna inte varit i opposition så här länge på nära 90 år.

Visserligen, påpekar BBC i en analys, misslyckades S och MP att nå egen majoritet, vilket skapar en osäker situation kring hur en S-MP-regering ska få igenom sin politik. BBC:s Stockholmsbaserade analytiker Lars Bevanger påpekar också att SD anses vara ”för radikala att samarbeta med”.

Också på sociala medier som Twitter strömmade kommentarerna in sedan det stor klart att det blir ett svenskt maktskifte.

Signaturen @TechCredo kommenterade om SD att partiet ”fick ’bara’ 13 procent av rösterna, men hur stora blir de i nästa val? Skäms, Sverige”.

Nicholas Jones i London twittrade, ”Nationalisterna i Sverige har lyckats attackera etablissemanget och eliten… Liknar UKIP:s retorik här”, skrev han och jämförde med det brittiska ultrakonservativa UK Independence Party.

Tweets till stöd för Sverigdemokraterna tycktes vara i kraftig minoritet på internet igår.

Samtidigt syntes positiva kommentarer till att regeringen Reinfeldt fallit. Från Belgrad, Serbien, twittrade Rade Zonjic om läget i östra Ukraina, där under söndagen spridd granateld tycktes sätta vapenvilan under press.

Men, skojade twittraren Zonjic:

”Granaterna i östra Ukraina handlar inte om att bryta vapenvilan. Istället är det civila som firar Sveriges valresultat och att Carl Bildt är borta”.

 

Fler utländska reaktioner på valet hittar du här.

In this article