2805
2805

The Marshall Project är en bidragsfinansierad redaktion i USA som genomför undersökande journalistik, med tonviken inom juridik och kriminalitet. Bland annat har Marshalls reportrar kartlagt kvinnliga dömda mördare som återinförs i samhället efter straffet, samt granskat snedfördelningen mellan svarta och vita vad gäller dödsstraff.

Det senaste projektet är The Next To Die, som håller koll på – och räknar ned till – kommande avrättningar i USA. När detta skrivs ska exempelvis en man som heter Richard Glossip avrättas i Oklahoma om fyra dagar, fyra timmar och 26 minuter.

För tillfället finns fångar med planerade avrättningar i tio delstater. Dödsstraffet återinfördes i USA 1976 efter ett fyraårigt uppehåll, orsakat av en HD-dom, men en rad delstater, främst i nordöstra USA, har aldrig återinfört det igen. Flest avrättningar sker i Texas.

I den här modulen, nedan, som kommer från The Marshall Project, kan du bläddra runt i granskningen.

Eller läs hela granskningen här.

In this article