2942
2942

BRA LÄSNING Det sägs förenklat att Donald Trumps kärnväljare är ”vita arga män”. En troligen stor del av dem ingår i den relativt outbildade samhällsklass som ofta går under den nedsättande beteckningen ”white trash” – fattiga amerikaner i Appalachernas koldistrikt eller i döende forna industristäder i mellanvästern.

[contextly_sidebar id=”EkluUdL3Zol5VAuf0mUOaqesLgLKVL8K”]

Jag har själv intervjuat flera sådana amerikaner, bland annat i West Virginia. De drömmer om fornstora dagar och att en ny stark ledare ska inta Vita Huset, sätta fart på ekonomin, återta försvunna jobb och göra fossila bränslen heta igen.

Om denna samhällsgrupp handlar en intressant essä i The Atlantic, The Original Underclass, som spårar dess ursprung tillbaka till republikens grundande på 1700-talet och som redogör för dess ställning idag, valåret 2016. Man behöver inte hålla med om hela resonemanget för att ändå finna texten läsvärd. Och den öppnar troligen en del nya perspektiv kring USA som många troligen inte haft tidigare.

Du hittar texten här.

In this article