1891
1891

GRÄSÖ — När pizzasuget sätter in och du står där ute på landet flera mil från närmaste pizzeria är det lätt att känna paniken komma smygande. Men misströsta icke, ity lösningen är närmare till hands än du kanske anar. I en glåmig måndag i augusti ute på en skärgårdsö gjorde vi testet att göra pizza på en klotgrill och det gick alldeles utmärkt.

Gör följande: tag en grill, fyll den med kol och tänd på anrättningen. Gör därefter pizzadeg och framtag tomatsås och annat du vill ha på. Ställ alltihop på ett bord i närheten av grillen.

Snabbhet, kontroll av temperaturen och tidtagning är väsentliga komponenter. Helst ska du också använda metallfolie under pizzadegen för att inte bränna densamma bortom sans och vett.

Momenten är som följer:

Kavla ut degen på en ugnsplåt eller annan plan och flyttbar yta. Lägg degen på en inmjölad foliebit eller rentav två och grädda den cirka tre minuter på grillen. Lyft då och då på degskrället och tillse att den inte blir kolsvart. När den ser fast och fin ut, drag av härligheten på plåten, vänd på den och garnera med tomatsåsen, sardellerna, svampen, osten eller vad du nu vill ha på med den grillade sidan uppåt.

Lägg därefter tillbaka pizzan på grillgallret med folien under. På med locket. Har grillen termometer är det lämpligt att sikta på 150-200 grader under tre-fem minuter. Huruvida osten ser tillräckligt smält ut eller ej är en bra indikator. Och plötsligt – pang! – har du gjort din egen grillpizza och det är bara att hugga in.

Så här såg det ut:

graso-pizza-aug2016-20graso-pizza-aug2016-21graso-pizza-aug2016-15graso-pizza-aug2016-16graso-pizza-aug2016-22graso-pizza-aug2016-23graso-pizza-aug2016-17graso-pizza-aug2016-12graso-pizza-aug2016-8graso-pizza-aug2016-4

In this article