Då styrdes New York av rädsla, mord och rasupplopp

1817
1817

För inte så länge sedan var New York City en stad i skräck. Raskravaller skakade Harlem, oskyldiga svarta amerikaner lurades av en skrupelfri poliskår att erkänna uppmärksammade mord på Manhattan utan att ens ha satt sin fot där.

Samtidigt verkade storstäder i hela USA understundom vara på väg ned i en spiral av våld, rashat, brottslighet, mord och korruption.

Det jag talar om är förstås de turbulenta åren under 1960- och 70-talen då crackvågen ödelade hela kvarter i New York och en urusel ekonomi sånär fick staden försatt i konkurs 1975.

Det här är ett drygt decennium som fascinerar mig mycket. Jag har skrivit om New Yorks mörka förflutna tidigare på En Resande Reporters Äventyr. Bland annat här i en artikel om hur maffian styrde Fulton Fish Market under flera decennier, och här om skräckens New York på 1970- och 80-talen. 2015 gjorde jag även en intervju i SvD med svenska affärskvinnan Barbro Ehnbom som kom till stan 1970.

Så här sa hon om den stad hon mötte:

Hon kom som 23-årig nybakad Handelsekonom till New York City 1970. Det var en annan tid. Staden var konkursmässig, kriminaliteten höll på att gå överstyr, aktiemarknaden var i uppror.

Näringslivs etta den 18 maj 2015.

Men Barbro Ehnbom blev kvar.

– Stan var ”on the brink”. Det var mycket rasoroligheter, det var fattigdom, det var AIDS, folk låg på gatorna. Det var ett hysteriskt nattliv, som Studio 54 och en del andra ställen. Det var massor av droger och brottslighet.

– Vi som överlevde har något att berätta, konstaterar Barbro Ehnbom sittande i en soffa i sin propra lägenhet på numera nästan lika propra Manhattan.

Så som sagt, ämnet intresserar mig av någon anledning. Här kommer därför ett boktips om ett verk jag läser just nu: The Savage City med undertiteln Race, Murder and a Generation on the Edge. Det är en utmärkt bok för den som vill grotta ner sig i alla gräsligheterna som plågade New York under 60- och 70-talen.

Boken handlar framför allt om det då djupt korrumperade New York Police Department, där en mestadels vit poliskår inte tvekade att lura svarta ungdomar att erkänna mord de aldrig begått och lurade affärsinnehavare och andra på pengar i utbyte mot beskydd. Maffiaverksamhet med andra ord.

The Savage City av T.J. English.

Den täcker in mordet på medborgarrättsledaren Malcolm X i Harlem 1965, raskravaller, den stora marschen mot Washington och en rad andra historiska händelser som präglade New York och USA de här turbulenta åren, då Vietnamkriget dessutom ständigt fanns i bakgrunden parallellt med rymdkapplöpning och utredningen av mordet på Kennedy 1963.

Författaren T.J. English gör ett magnifikt jobb med att rota fram polisrapporter, tidningsklipp, intervjuer och annan data för att få ihop historien. Så här skriver English om en episod ett 50-talsidor in när en svart ung man, George Whitmore, är på väg att av Brooklynpolisen luras att erkänna ett dubbelmord på de vita kvinnorna Janice Wylie och Emily Hoffert som han inte har begått:

The assistant D.A. from Manhattan was Peter Koste. He should have been suspicious when the detectives warned him ahead of time that Whitmore probably believed that Janice Wylie and Emily Hoffert were still alive. That was the first of many details that went against protocol. It was within Koste’s job description to question the detectives about their methods of interrogation, but Koste found himself in a Brooklyn precinct surrounded by two dozen detectives and high-ranking police officials, all of whom could hardly contain their excitement at the prospect of breaking the case. As far as those men were concerned, taking down Whitmore’s confession was a formality. Koste was expected to play his part.

Är du också intresserad av att veta mer om hur de här turbulenta åren i USA:s historia utspelade sig bakom kulisserna i nationens största stad så är The Savage City helt enkelt måste-läsning.

In this article