8614
8614

(Publicerad första gången 19 nov 2016) Det har gått en sorts mode i pulled pork, eller långkok av kött som man också kan kalla det.

BBQ-sås under kokning. Foto: Erik Bergin
BBQ-sås under kokning. Foto: Erik Bergin

Varenda amerikansk BBQ-restaurang med självaktning serverar pulled pork-burgare med tillbehör som syrade grönsaker, fräst lök och chili. Det behöver heller inte alltid vara griskött, nöt går lika bra.

Och här är det bästa av alltihop: det är tokenkelt att laga denna superba middagsmat hemma. Finessen med långkok är att köttet blir alldeles mört och faller sönder som sockervadd i munnen. Obeskrivligt gott.

Här är ett prima pulled pork-recept komplett med tillagning av köttet, mustig BBQ-sås och lyxpotatismos à la Bergin.

Pulled pork med mustig BBQ-sås och fluffigt potatismos. Foto: Erik Bergin
Pulled pork med mustig BBQ-sås och fluffigt potatismos. Foto: Erik Bergin

* * *

Förberedelser:

Du behöver sju-åtta timmar, en järngryta och två små kastruller. Du behöver även en spis med ugn.

Ingredienser:

Framskaffa ett rejält stycke griskött och några potatisar. Till köttet behöver du ett par lökar, gärna en rödlök och en gul, köttbuljong, soja, lite tomatpuré, paprikapulver och vad som helst annat som ger smak åt köttet. Du kan göra en rubbing och gno in i köttstycket, särskilt om det handlar om nöt (alltså pulled beef), men det är inte alldeles nödvändigt. Lite citron och vanliga kryddor behövs också.

Till BBQ-såsen behöver du HP-sås eller Worchestersås, dijonsenap och gärna ett par teskedar senapspulver, en näve russin, krossade tomater (gärna med basilika), lite citron, en deciliter lageröl, lite socker alternativt honung, tabasco och en del andra smågrejor. Försök att blanda eldiga, starka och mustiga smaker med syrligt för balans.

Den här bilden innehåller alla övriga ingredienser vi använde till såsen (du hittar receptet i det här avsnittet av matprogrammet Sjön Suger):

Recept BBQ-sås. Foto: Erik Bergin
Recept BBQ-sås. Foto: Erik Bergin

Till moset behöver du mjöliga mospotatisar, salt & peppar, lite citronsyra, en skvätt grädde och gärna en klick sambal. Fast det går nästan lika bra utan.

* * *

Så här gör du:

• Börja med att göra en spadliknande vätska som köttet ska puttra i. Klyv lökarna i rejäla klyftor och släng dem i järngrytan ihop med vatten, buljong, en dutt tomatpuré, kryddor och kanske en skvätt grädde.

Vätskan ska täcka mer än halva köttbiten. Du kan även ha i exempelvis skivade äpplen eller morötter om du har det liggande.

Ställ in grytan med lock på i ugnen på 100-125 grader. Ta ut och ös på spad på köttbiten var 30:e–60:e minut. Sedan in med den igen. Det tar sju-åtta timmar för köttet att bli klart. Du vet att det är klart när det enkelt går att dra isär det med en gaffel. Så här:

Grisköttet efter åtta timmar på drygt hundra grader i ugnen. Foto: Erik Bergin
Grisköttet efter åtta timmar på drygt hundra grader i ugnen. Foto: Erik Bergin

• När du har runt 90 minuter kvar av tillagningen drar du igång BBQ-såsen. Blanda HP-sås, krossade tomater, salt, peppar, honungen eller sockret, 1 dl öl, citronen, en skvätt soya och det andra på bilden ovan i en kastrull. Sätt den att puttra sakta någon timme på spisen. Den ska koka ned en hel del. Rör om då och då.

BBQ-såsen och potatismoset. Foto: Erik Bergin
BBQ-såsen och potatismoset. Foto: Erik Bergin

• När du börjat koka såsen sätter du igång med potatisarna. Koka dem inte för länge, de ska ha kvar lite hårdhet. Häll av vattnet och krossa till grovt mos. Tillsätt grädde i omgångar och mosa vidare tills du får en fluffig konsistens. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver och en dutt sambal, om det finns.

När du är klar med detta borde köttet vara ungefär färdigt. Ta ut och testa med gaffel. Är och njut. Ett mustigt rödvin eller en kall pilsner passar bra till. Varför inte piffa upp med lite körsbärstomater. En komplett pangmiddag.

Pulled pork i tv-soffan. Foto: Erik Bergin
Pulled pork i tv-soffan. Foto: Erik Bergin
In this article