1397
1397

I dessa tider av turbulent amerikansk politik är det läge att ta en djupdykning i filmarkivet, om inte annat så för att påminna sig om att det varit rejält stökigt i Washington tidigare också.

Här tipsar jag om några av de bästa filmerna om amerikanska presidenter.


Lyndon B Johnson och Bryan Cranston.

Allt the Way (2016)

President: Lyndon B. Johnson

Spelas av: Bryan Cranston

Filmen: Bortsett från att Cranston är nästan kusligt lik LBJ i vissa vinklar så är All the Way en enastående bra skildring av några av de mest dramatiska åren i amerikansk historia överhuvudtaget. Cranston, en av Hollywoods bästa skådisar just nu, gör ovanpå det en magnifik tolkning av Johnson, både i hans svartaste stunder och i stenhårda förhandlingar.

Trailern:


Travolta som Clinton. Foto: Universal

Primary Colors (1998)

President: Bill Clinton

Spelas av: John Travolta

Filmen: Regisserad av Mike Nichols gör Travolta en parodisk tolkning av Bill Clinton under paret Clintons smått historiska valkampanj på väg mot Vita Huset i början av 1990-talet. En vänsterprasslande Clinton ställer till det för sig själv och andra, men med en (ofta) osviklig politisk näsa klarar han sig ur det mesta. Filmen saknar dock inte allvarliga stunder och ger en inblick i de enormt smutsiga amerikanska valkampanjerna där inga medel är får låga för att ta till. Som bonus figurerar Larry Hagman i en stabil biroll.

Trailern:


All the President’s Men (1976)

President: Richard Nixon

Spelas av: Ingen.

Filmen: Det går inte att göra en lista över amerikanska presidentfilmer utan att ta med All the President’s Men, mästerverket som i sin genuina, sotiga 70-talsmiljö handlar om hur Washington Post avslöjade mörkläggningen kring inbrottet i demokraternas högkvarter i Watergate 1972, som tvingade Nixon att avgå. Dustin Hoffman och Robert Redford briljerar som reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein.

Trailern:


President Nixon skakar hand med Elvis Presley i Oval Office. Foto: White House/National Archives

Elvis & Nixon (2016)

President: Richard Nixon

Spelas av: Kevin Spacey

Filmen: Kevin Spacey må ha blivit mest känd som Frank Underwood i House of Cards på senare år, men 2016 stack han emellan med en gestaltning av Nixon som han gör riktigt bra. Filmen handlar om omständigheterna bakom Nixons möte med Elvis Presley, the King of Rock ’n’ Roll, i december 1970. Det är knappast det viktigaste mötet i Vita Husets historia men kan väl vara ett av de märkligaste.

Trailern:


Thirteen Days (2000)

President: John F Kennedy

Spelas av: Bruce Greenwood

Filmen: Kubakrisen i oktober 1962 med dess ödesmättade dramatik av stormaktsspel mellan öst och väst håller väl för en Hollywoodrulle. I stjärnspäckade Thirteen Days hittar vi Bruce Greenwood som gör en bra gestaltning av en ung, oerfaren och djärv Kennedy, även om de två inte direkt är porträttlika. Frågan är förstås också hur säker på att lyckas som Kennedy egentligen var. Filmens stora stjärna är dock Kevin Costner som spelar Kennedys nära rådgivare och vän Kenny O’Donnell. Rullen är helt klart sevärd.

Trailern:


Hyde Park on Hudson (2012)

President: Franklin D Roosevelt

Spelas av: Bill Murray

Filmen: Man kan tycka att en film om FDR borde kunna handla om så mycket mer än hans lättsamma kärlekshistoria med en avlägsen kusin, Margaret ”Daisy” Suckley, och ett besök 1939 av det brittiska kungahuset där amerikanerna bjuder på varmkorv. Men det är en fin film ändå och Murray gör en trivsam om än lite vimsig gestaltning av en president Roosevelt som – trots att han hade många år kvar i Vita Huset 1939 – verkade ha tröttnat en aningen på allt ståhej runt presidentskapet.

Trailern: 


Bonus: Wag the Dog (1997) handlar inte om någon specifik president (även om det går att dra paralleller till Bill Clintons Lewinsky-affär på 1990-talet), men Robert de Niro, Dustin Hoffman med flera andra stjärnor presterar en utomordentligt underhållande film om hur en akut kris i Vita Huset hanteras – med bara dagar kvar till valet.

Trailern:

In this article