Här är världens första bild av ett svart hål

1193
1193

Här är den första bild som tagits av ett svart hål. Den supermassiva ansamlingen av materia befinner sig i mitten av galaxen M87, 55 miljoner ljusår bort. Det betyder att ljuset från galaxen färdats 55 miljoner år för att nå oss. Det svarta hålet i mitten av bilden har en massa som är 6,5 miljarder gånger större än solens.

[contextly_sidebar id=”wCKPQHG2c3lsSMkQiJ9cfSQmXmqxPNXj”]

Bilden, som tagits med hjälp av teleskopet Event Horizon och släpptes av astronomer onsdag 10 april, innebär ett genombrott inom astronomin, enligt amerikanska National Science Foundations (NSF) chef France Córdova.

”En gigantisk dag inom astronomin. Vi ser det osebara”, säger han i ett pressmeddelande.

Foto: Event Horizon Telescope collaboration et al.
In this article