781
781

Miljoner väljare utsattes för desinformation på sociala nätverk som Facebook och Twitter även inför valet till EU-parlamentet i maj, visar flera granskningar. Detta trots att EU, Nato, Facebook och andra satsat stort på att begränsa spridningen av ”fake news” inför valet.

I Tyskland användes tusentals konton på Twitter för att sprida och retweeta information som skulle gynna det högerextrema AFD, Alternativ för Tyskland, rapporterade det tyska public service-bolaget ARD i torsdags.

Enligt det politiska gräsrotsnätverket Avaaz spreds desinformation från ett stort antal Facebook-sidor som uppskattningsvis nådde flera hundra miljoner väljare i bland andra Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien.

Och i exempelvis Italien utsattes väljare för meddelandet att den ungersk-amerikanska miljardären George Soros försökte manipulera resultatet från valet till EU-parlamentet, enligt Politico.

Läs min story.

På SvD.se:

In this article