1107
1107

På plats i Cleveland, Ohio, i Iowa, Pennsylvania, New Hampshire, på telefon och via mejl har jag de senaste åren diskuterat med olika Trumpsupportrar. De skiljer sig åt en del – vissa av dem försvarar presidentens politik, men inte nödvändigtvis hans personliga beteende; andra går ”all in” och vägrar medge att presidenten lider av några som helst brister. De tar varje uttalande och varje tweet som en sanning.

Den senare kategorin är intressant. Och de finns inte bara i USA. Jag mejlkorresponderar med vissa av dem i Sverige på veckovis basis. De är lika edsvuret positiva till Trump som vilken väljare som helst i Pennsylvania, Iowa eller Wisconsin. De anstränger sig otroligt hårt för att framställa det nuvarande presidentskapet som normalt, trots en evig ström av osanningar från Trump och en världsbild där ibland svart är vitt och upp är ned.

Och en sak har slagit mig särskilt det senaste året eller så. Det är dessa Trumpsupportrars inställning till den så kallade ryssutredningen, den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning av rysk valpåverkan och kampanj för att påverka utgången i presidentvalet 2016.

Jag har följt utredningen minutiöst. Jag följde förhören med Trumps ex-advokat Michael Cohen på plats i New York i februari 2019, jag stod i duggregnet utanför en federal domstol på Manhattan i april 2018 för att bevaka ankomsten av Stormy Daniels, porrstjärnan vars tystnad om en påstådd affär Trump köpte före valet, trots att hon inte hade något direkt med ryssanklagelserna att göra. Jag bevakade för SvD när Mueller lämnade in sin rapport i mars 2019 och skrev en kommentar efter att Mueller kommenterat den i maj och Trump, återigen, deklarerat strax efteråt att alltihop var fejk.

Och här är det tokiga, närmast löjeveckande, i reaktionen från dessa Trumpssupportrar vad gäller ryssutredningen:

Deras devota inställning till Trump tvingar dem att hellre acceptera att en utländsk makt manipulerar demokratiska val, än att medge någon brist hos Trump. De mejlar ofta mig om detta. Här är ett sådant anonymiserat mejl:

För det första, Trump har inte som denna läsare skriver uttryckt sig det minsta ”oklart” om rysk valpåverkan. Han har istället varit utomordentligt tydlig med att han tror att det är påhitt, en ”hoax”.

För det andra, det är inte jag som argumenterar för riksrätt, det är Demokraterna.

Problemet för USA:s del är detta: amerikanerna har just nu en president som struntar i bevis om att Moskva försöker manipulera dess offentliga debatt och demokratiska val. Jag skrev en kommentar i SvD om att detta faktum är en del av vissa demokraters krav på riksrätt mot Trump, vilket Trumpsupportern ovan reagerade emot.

Det blir rent av tragikomiskt. Försöker ryssar stjäla ett valresultat? Inga problem, så länge Trump går fri. Tror presidenten mer på Vladimir Putin än på FBI? Helt OK, Trump har ju alltid rätt.

Trumpsupportrarna verkar ta oerhört illa vid sig när dessa märkligheter kring Trumps agerande lyfts upp på olika sätt. De blir helt enkelt kränkta.

Här är en annan läsare som köpt Trumps världsbild om att ingen rysk manipulation existerar:

Man kan roa sig med ett tankeexperiment: antag att Hillary Clinton vunnit valet. Det är inte så långsökt som det kan låta, hon fick ju trots allt flest väljarröster. Tänk sedan vad som hänt om det visat sig att hon fått hjälp av en utländsk makt som försökt påverka väljarna – och att Clinton själv efter valet förnekat alltihop.

Gissa om det hade blivit fart på Republikanerna och Fox News. Gapandet om riksrätt, ”subpoenas” och kongressutredningar hade hörts dygnet runt. Sean Hannity på Fox hade svävat över studiogolvet av ren ilska och Trumps Twitterkonto hade gått varmt och exploderat.

Nu är ju dock saken helt i sin ordning eftersom det var Trump som fick hjälp av utländsk makt. Sean Hannity är nöjd, Republikanerna är nöjda och Trump är, mestadels, nöjd också, om det inte vore för de förbannade medierna som fortsätter påpeka att presidenten fick hjälp av ryssar, vilket han inte alls fick även om han fick det. Och om han nu fick det så var det ändå inte tack vare Moskva som Trump vann valet:

Jag finner denna totala förnekelse höggradigt underhållande. Om det krävdes för att framställa USA:s president som ofelbar att jorden var platt så tror jag att Trumpsupportrarna gladeligen skulle hävda det också.

En intressant fråga är hur Trumps motto ”America First” går ihop med att blunda för utländsk valmanipulation. Skulle inte USA under Trump bli ”great again”, en stark och respekterad militärmakt till skillnad från under Obama? Men hur går att vara respekterad ihop med att låta ens fiende påverka ens allmänna val och offentliga debatt? Blir en ledare som lever i förnekelse och struntar i fakta verkligen respekterad av några andra än sina mest hängivna supportrar?

Vissa av dem styrs förstås också av att de är ideologiskt i linje med vad de uppfattar att Trump står för. Här är en sådan läsare:

Om du vill veta mer om vilka bevis om rysk valmanipulation som den särskilda åklagaren Robert Mueller fick fram i sin utredning så finns rapporten här.

In this article