Trump blir tredje presidenten inför riksrätt

877
877

Historia skrevs i Washington på onsdagen när representanthuset inledde debatten inför omröstningen om att ställa president Donald J Trump inför riksrätt, som den tredje presidenten någonsin.

När kammaren röstade igenom de två åtalspunkterna tidigt på torsdagen svensk tid skedde det nästan helt enligt partilinjerna.

Redan inför omröstningen stod det klart att Demokraterna hade tillräckligt med röster för att väcka riksrättsåtal. Samtidigt är det högst sannolikt att presidenten frias i själva riksrätten inom kort i senaten, där Republikanerna är i majoritet.

Jag planerade och arbetade med SvD:s bevakning från riksrättsprocessen i Washington.

Här finns min SvD-guide till vad som händer i riksrättsprocessen.

Guiden i SvD.

Jag skrev även en artikel om att FBI kritiseras hårt för ursprunget till ryssutredningen – en sorts politisk seger för Trump strax inför omröstningen. Läs den artikeln här.

MER LÄSNING Allt om Trump

Vad Trump tyckte om saken rådde det ingen tvekan om:

John Dean, som var ett huvudvittne under riksrättsutredningen mot president Nixon 1974, gör istället den här analysen: Trumps och Republikanernas försvar av honom fungerar eftersom presidenten blockerat nyckelvittnen från att vittna i utredningen.

Mer intressant läsning: Politico har en story om Trumps status i historieböckerna som en av bara tre riksrättsåtalade presidenter.

”Epic debate” i representanthuset, skriver New York Times. En annan godbit från samma tidning är den här: republikaner på Capitol Hill anstränger sig för att attackera Ryssland – samtidigt som de försvarar sin president Trump som inte vill kännas vid något ryskt hot.

Washington Post skriver att en grupp demokrater vill skjuta upp omröstningen om riksrättsåtalet för att försöka sätta press på Republikanerna inför riksrätten i senaten.

Nyhetsbyrån AP rapporterade minut för minut om dramat.

Så här ser amerikanska nyhetssajter ut dagen efter:

CNN.
Los Angeles Times.
The New Yorker.
New York Times.
Fox News.
Washington Post.
In this article