1037
1037

VECKANS ANALYS 28 FEBRUARI 2020 (CHARLESTON, S.C.) — Här i Charleston, South Carolina, handlar allt, eller det mesta, om primärvalet imorgon lördag. Jag bevakade Demokraternas TV-debatt i tisdags, som du kan läsa mer om här, men min slutsats var i alla fall denna:

De två eller möjligen tre kandidater som behövde synas så till att synas. Dessa tre, som jag väljer att vinkla den här analysen på, är 1) Bernie Sanders 2) Joe Biden och 3) Mike Bloomberg.

Det säger en del om Demokraternas race att de tre som jag finner värda att analysera alla är vita män som närmar sig 80-årsåldern. Men det tyder åtminstone på att USA inte lider av åldersnoja.

Mediarummet vid TV-debatten i Charleston i onsdags. Foto: Erik Bergin

Som en fortsättning på förra veckans analys så går det att säga följande om dessa tre vad gäller primärvalet i South Carolina på lördag:

Bernie Sanders

Han leder hela racet just nu i de nationella mätningarna och har en stigande kurva i viktiga Super Tuesday-delstater som Texas och Kalifornien. Särskilt i Kalifornien leder Sanders med så mycket att det verkar svårt att tro att han inte vinner den enskilt viktigaste delstaten under hela primärvalssäsongen.

För Sanders är alltså inte South Carolina särskilt viktig, vinner han över Joe Biden så är det en megaskräll men ingen förväntar sig det. Sanders kommer att vara nöjd med en andraplats, och kommer att betrakta en stark andraplats som en storseger.

Bernie Sanders-rally i North Charleston i onsdags. Foto: Erik Bergin

Anledningarna är att två: ingen trodde åtminstone för några veckor sedan att han skulle gå särskilt bra bland delstatens afroamerikanska befolkning i vilket fall. Runt var tredje väljare i SC är svart, den högsta andelen med råge i de delstater som hittills haft primärval och caucuses.

Dessutom handlar Sanders framtid inte om South Carolina utan om den 3 mars. Kan han bli överlägsen vinnare där så är han nära nog ostoppbar. Till partiledningens förtret.

Sanders har med andra ord sitt på det torra. Utfaller Supertisdagen på samma sätt som opinionsmätningarna indikerar så står Sanders inom en vecka med bortåt 600 partidelegater under bältet, medan tvåan Joe Biden bara har runt hälften. Det gör det nära omöjligt för någon annan att komma ikapp, som jag skrev förra veckan.

Det här är kändisstatistikern Nate Silvers prognossajt FiveThirtyEights prognos för delegatfördelningen under resten av primärvalen:

Källa: FiveThirtyEight

Joe Biden

Biden ledde i opinionen under hela 2019. Men han har fallit igenom. Bidens vara eller icke vara hänger just nu på en enda delstat: South Carolina på lördag.

Obamas ex-vicepresident måste bevisa att han har kvar USA:s afroamerikanska väljare i sin koalition. Har han tappat dem så har han ingenting att bygga sin kampanj på längre.

Joe Biden håller väljarmöte i Charleston i måndags. Foto: Erik Bergin

Under veckan inför primärvalet den 29 februari lovade Biden två gånger på raken att han kommer att leverera en seger på lördag.

Men även om han gör det, vilket verkar troligt, så har han en tuff uppförsbacke framför sig. Skälet är Bidens numera cementerade status som frontrunner, efter Sanders imponerande seger i Nevada i förra veckan. Förutsatt att Biden inte faller samman den 3 mars så kan hans chans att vinna partiets noiminering visa sig stå till superdelegaterna på konventet i Milwaukee i Wisconsin i juli: om de – likt 2016 – väljer en etablissemangskandidat framför Bernie Sanders så kan lotten hamna i näven på Biden.

Men med ett ödesdigert resultat för partiet, tror experter: Om Sanders delegater och supportrar åker från konventet med känslan att segern stals från Sanders, för andra valet i rad, så väntar ett inbördeskrig inom Demokraterna.

”Och det innebär en säker seger för Donald Trump i november”, säger statsvetarprofessorn Robert Oldendick vid University of South Carolina i en intervju.

Mike Bloomberg

New Yorks ex-borgmästare var tvungen att göra bättre ifrån sig under debatten i tisdags än fiaskot han levererade förra gången. Han klarade sig bättre, men inte fantastiskt.

För Bloomberg är South Carolina i sig helt oviktigt – han står inte på valsedeln. Men han har redan deltagit i två debatter, med ett syfte: att bygga opinion inför 3 mars, då 14 delstater röstar. Kan han inte nå ett starkt resultat i särskilt Kalifornien och Texas, med flest partidelegater, så är hans 400 miljoner dollar i TV-reklam bortkastade.

Så, allt sammantaget, det är spännande dygn som väntar. Inklusive South Carolina på lördag väntar primärval och nomineringsmöten i 15 delstater inom en vecka som mycket väl kan avgöra vem Donald Trump möter i november.

Erik Bergin, South Carolina, 28 feb. 2020

Erik utanför Demokraternas debatt i Charleston tisdag 25 feb. 2020.
In this article