Skärvor av svunnen sommar på Rögrund

674
674

RÖGRUND, 16 OKTOBER 2022 — På verandan står plastlådorna med urdruckna spritflaskor kvar. Kryddodlingen har torkat ihop. På bastun sitter hänglås. Och vid vandrarhemmet har ett otömt sopkärl vält i vinden.

Inte en enda själ finns på Rögrund (sjökort) denna söndag 16 oktober 2022.

Utom jag.

Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Urdruckna spritflaskor från baren på Rögrund, Nämdöfjärden, 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Rester från sommaren som gick på Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin

Det är bara ett par månader sedan skratt, sorl, klirr av bestick och rop från bastun och badtunnan hördes i den här delen av Stockholms skärgård. Rögrund är ingen stor ö, men rymmer utöver serveringen även vandrarhem med tillhörande faciliteter.

MER LÄSNING Allt om Skärgård 2022

Ett utsiktstorn ger milsvid vy över öarna runtom och promenadstigar ger access till öns badklippor. Hamnen är liten och grund, men välordnad med rejäl betongpir som agerar vågbrytare.

Ett besök nu i oktober är dock en sällsam upplevelse – inte olik den där någonting hänt och folk flytt brådstörtat. En dörr som leder in på en innergård vid vandrar hemmet står öppen. Jag ropar ”hallå”, men ingen finns där för att svara.

Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Inseglingen till Rögrund. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Rögrund. Foto: Erik Bergin

Hamnen är så grund – 1,5–2 meter – att det knappast är läge att lägga ut ankare. Ensam ombord drar jag slutsatsen att det bästa är att lägga båten långskepps vid betongbryggan. Vid inseglingen gäller det att hålla sig nära bryggan, eftersom det grundar upp mot berget några meter bort på babordssidan.

Väl inne krävs god manöverförmåga i den lilla hamnen. Jag slår back på styrbords maskin så båten vänder runt, kör sedan rakt in mot bryggan, och så en snabb babordsgir. Det blåser från sydväst vilket ger lä i hamnen. Båten glider fram med bredsidan mot piren nästan perfekt, så det är bara att ta tampen och kliva iland.

Badtunnan. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Söderut på ön passerar jag det lilla vandrarhemmet. Stående på den lilla innergården med de tomma campingborden lyssnar jag efter om ekot efter sommarens skratt och fest kan överrösta vinden från sydväst.

Bastun en bit bort har hänglås, badtunnan är övertäckt.

Uppe i skogen höjer sig utsiktstornet i trä majestätiskt över den gulnande lövskogen. Ingen människa syns – men jag siktar flera segel ute på fjärden.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Vandrarhemmet på Rögrund. Foto: Erik Bergin

Vinden drar in från sydväst denna oktobersöndag och vattnar ögonen vid öns sydkust. Där vakar krokodilen i vit betong över fjärden med öppen käft.

Själv ger jag mig av åter norrut på ön mot den lilla hamnen. Jag äter min lunch sittande vid ett av picnicborden medan jag betraktar ett av Waxholmsbolagets fartyg som kämpar norrut på fjärden.

Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Rögrund 16 oktober. Foto: Erik Bergin

Sedan kastar jag loss från Rögrund.

Eftermiddag söndag 16 oktober och båtsäsongen 2022 är tillslut över.

Utanför Ingarö 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin

Sjökort: Eniro

Foto: Erik Bergin

In this article