378
378

SKÄRGÅRD 2023 — Efter en kall vår börjar ändå båtsäsongen 2023 anas vid horisonten.

Tidigare – bland annat 2021 och 2018 – har jag ibland listat de öar jag hoppas kunna besöka kommande säsong. En sorts att göra-lista.

Det är dags för 2023 års version.


STORA NASSA

Stora Nassa juli 2018. Foto: Erik Bergin

◼I yttersta havsbandet i Stockholms mellersta skärgård finns ögruppen Stora Nassa med ett nästan oändligt antal kobbar och vikar att söka skydd för de flesta vindar i. Här ute är växtligheten låg och sikten lång över de låga skären. En by finns på en av de större öarna, och kanske något enstaka dass, men generellt är man bortom civilisationen på Stora Nassa.


LANDSORT

Österviken, Landsort, augusti 2015.

Landsort är en annorlunda plats – en ö långt ut (nåja, den känns långt ut) med ett mer eller mindre komplett samhälle på. På det sättet ligger det nära Öckerö och andra ösamhällen på Västkusten. Det finns ett par olika gästhamnar på Landsort, eller Öja som ön egentligen heter. Ingen av dem är dock fantastisk, istället är det byn med lotsutkiken och fyren, samt vyerna och naturen, som är dragplåstret. Landsort är också skärgårdens södra utpost – så om man ser den så kan man med fördel även åka till:


ARHOLMA

Boforskanonen på toppen av batteriet som finns nedsprängt i berget på norra Arholma. Foto: Erik Bergin

Arholma anses vara Stockholms skärgårds norra utpost, liksom Landsort med ett komplett samhälle med service. Arholma är mest känd för Batteri Arholma Nord, en artilleribunker nedsprängd i berget som numera är museum. Ön är lämplig om man varit ute på småkobbar i norra skärgården i några dygn och man plötsligt känner att man behöver se lite folk. 


HUVUDSKÄR

Fyren på Huvudskär juli 2018. Foto: Erik Bergin

Har varit på Huvudskär ett par tillfällen, samtliga präglade av problem med att hitta bra ankarfäste. Men ön är fin och har en liten by, en fyr och fina vyer. Men som sagt, det gäller att ha koll på vindriktningen för du vill inte vakna upp på morgonen av vind från sidan och ett draggande ankare på kullerstenarna i fladen mellan Huvudskär och omgivande öar. Huvudskär är primärt en vackert väder-destination. 


SVENSKA HÖGARNA

Har aldrig varit på Svenska Högarna – det står alltjämnt på att göra-listan.


NÅTTARÖ

Östermarsfladen, Nåttarö i juli 2021. Foto: Erik Bergin

Nåttarö är en klassiker som jag besökt många gånger, så egentligen står den inte högst på årets lista. Men det senaste besöket blev bryskt avbrutet av en havererad färskvattenpump, så det vore kul med en revansch. 


ÖSTERVIKEN

Österviken, Lökaön, augusti 2022. Foto: Erik Bergin

Gjorde ett besök i Österviken strax öster om Möja i augusti 2022 och skrev då i bloggen: ”Österviken i Möjaarkipelagen andas vild natur och utskärgård – trots att det inte är särskilt långt bort från det kända utflyktsmålet Möja.” Det är fortfarande sant. Hit vill jag tillbaka. 


FREDLARNA

En annan del av Stockholms norra yttre skärgård som ännu inte besökts är Fredlarna. Står på årets lista också.


RÖGRUND

Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin
Rögrund 16 oktober 2022. Foto: Erik Bergin

Rögrund är en liten ö mitt i Nämdöfjärden som jag besökte senast i oktober 2022. Ön har den egenheten att den har krog, vandrarhem, utsiktstorn och krokodil av cement (!) trots att ön tillhör skärgårdens mindre. Då i oktober var allt detta dock stängt – vore kul att se ön under full turistsäsong. 


LÅNGVIKSSKÄR

Långviksskär i den yttre mellersta skärgården besökte jag 2013. Tio år senare är det nu hög tid igen.


In this article