Här får du skydd för allt utom nordost

205
205

SKÄRGÅRD 2023 — Om vissa platser i Stockholms skärgård undrar man, när man kommer dit, varför man inte besökt dem tidigare.

Kulans Uddar, på östsidan av Bockö, är en sådan plats. Eller flera egentligen, för som sjökortet visar så är det just en serie uddar med vikar emellan där båtfarare får gott fullskydd mot allt utom nordostlig vind.

Uddarna ligger strax innanför Österviken, som jag besökte bland annat i augusti 2022. Alltsammans ligger öster om Möja, i den så kallade Möjaarkipelagen, som rymmer en rad bra platser att lägga till vid.

Men det här är samtidigt ganska skogiga och, på sina håll, höga öar som påminner mera om innerskärgård, typ Lådnaön, än de yttre skärgårdsbanden som Kulans Uddar faktiskt tillhör.

Kulans Uddar. Sjökort: Eniro

Markerad på sjökortet är toatömningsflotten, som många båtfarare med septiktank förmodligen redan känner till. Strax norr om flotten finns två-tre vikar där särskilt den södra utgör en mycket bra och social tilläggningsplats.

Det man möjligen kan anmärka på är att klipporna är en aning branta på sina ställen, samt att man känner sig ganska omgiven av skog.

Så här ser Kulans Uddar ut i mitten av juli. Vid tillfället råder hård sydlig vind, och en hel karavan av båtar tar sin tillflykt till uddarna för vindskydd. Se videon ovan, eller här, för mer info.

Kulans Uddar med vy söderut mot toatömningsflotten, som syns i övre vänstra delen av bildern. Foto: Erik Bergin
Kulans Uddar. Foto: Erik Bergin
Kulans Uddar. Foto: Erik Bergin
Kulans Uddar. Foto: Erik Bergin
Kulans Uddar. Foto: Erik Bergin
Kulans Uddar. Foto: Erik Bergin
In this article