Temat för 2024 – ”off-season tourism”?

266
266

BLOGGEN — 2023 blev ekonomiskt utmanande. Nu är visserligen inflationen på väg ner och boräntorna må ha toppat. Men att de ekonomiska umbärandena för många hushåll är över är kanske att hoppas på för mycket.

Så därför är det läge att slå ett slag för ett tema som jag ofta försöker lyfta här i bloggen och i mina videor: off-season tourism.

Om någon undrar så innebär det att exempelvis åka ut i skärgårn eller till Medelhavet på vintern, eller till Alperna eller fjällen på sommaren.

Under 2023 besökte jag själv sommarpartytillhållet Sandhamn i september – två gånger. Se videon här.

Nature Adventures på Youtube med Erik Bergin.

Tidigare år har jag varit på Möja i oktober, kollat in Newport i Rhode Island i februari, badat vid Rockaway Beach utanför New York på hösten och besökt en skidresort i spanska Sierra Nevada-bergen i maj (vilket man kan läsa mer om i den här reseguiden: Tio dygn på spanska sydkusten).

Jag har helt enkelt en svaghet för att besöka platser vid ”fel” årstid. Som att åka till sommartillhållet Västervik i mars.

Anledningen: man tenderar att se platserna som de verkligen ser ut, snarare än hur de verkar se ut när det är fullt av turister som vimlar runt.

Och det finns även ekonomiska incitament. Priserna är nämligen ofta lägre vid ”fel” årstid. Det gör den här resemetoden lämpad för 2024 (liksom den passade bra under 2023).

Så har du pressad ekonomi inför året som kommer – glöm spanska sydkusten eller Sandhamn i sommar. Spara de godbitarna till vintern och satsa på camping i Åre istället.

In this article