3561 0
3561 0
Grönskärs fyr.

SKÄRGÅRD. De står som tysta, mäktiga vakttorn runt Sveriges kust, fyrarna. Allt fler släckta och definitivt obemannade dessa dagar. Men helgen den 18-19 augusti var det Internationella Fyrdagen med ett 70-tal svenska fyrar öppna för allmänheten. Vi tog båten ut till yttersta kustbandet i Stockholms skärgård och Grönskärs fyr, som stått där sedan 1770-talet.

Utsikt från Grönskärs fyr.

Ön Grönskär med fyren ligger ett par sjömil öster om Sandhamn. Här finns bara öppet hav runt halva horisonten. Tilläggning vid Grönskär är svår, men om du har en motorbåt, och vinden är sydlig, går det att komma intill utanför gamla hamnen på nordsidan. Det finn även en liten betongbrygga för snabb på- och avlastning på nordvästsidan. Men skyddade hamnplatser saknas.

Gamla hamnen på nordsidan av Grönskär. Numera är den för grund att gå in i för annat än små motorbåtar.

Fyren är fantastisk, med sin historia bakåt till 1770-talet. Då eldades fyren med stenkol och var lägre än idag. Moderniseringar i olika steg har resulterat i dagens ståtliga fyr, som släcktes 1961 men som nu återuppstått sedan tiotalet år med ett fast grönt sken.

Den gamla prisman sitter kvar uppe i Grönskärs fyr. Dagens gröna sken kommer från den
lilla diodlampan längst upp.
Ingången till fyren på Grönskär.
Grönskärs fyr.

En utställning i den gamla fotogenboden ger en inblick i det hårda livet som fyrvaktare. De tidiga generationerna på Grönskär slets snabbt ut med lungsot och andra krämpor som de ådrog sig av att hantera den då koleldade fyren. Kolsäckar fick släpas upp för den smala trappan upp till lysanordningen, vid storm flera säckar i timmen.

Moderniseringen av landets fyrar gjorde arbetet mera uthärdligt, men livet bör ha varit hyfsat svårt ändå. Under fyrens första hundra levnadsår fanns ingen sjöfart då isarna lagt sig på vintern, så fyrvaktarna övergav fyren när isarna bar så att de kunde ta sig över dem in till stan. Med issjöfart blev däremot fyrvakteri ett åretruntjobb.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article