1413


View Larger Map

Eiffeltornet sett i Google Maps Street View-läge. Prova att dra i bilden med musen. Gå genom att klicka på de vita pilarna.

Nu kan du vandra Paris gator
hemma vid din egen dator

Googles karttjänst Maps fortsätter att förbättras och bli ett allt viktigare verktyg när man ska planera resor. Till skillnad från Google Earth, som är ett gratis 3D-kartprogram som du laddar ner och installerar i datorn, finns Maps tillgängligt via internet i vilken dator som helst.

De största förändringarna tycks ske just nu på tjänsten som kalls Street View. Det är precis vad det är, gatuvy. Den fungerar så att du tar tag i en liten gul gubbe i övre vänstra hörnet vid zoom- och navigationsfunktionen (lilla bilden till vänster) och släpper honom på den plats där du vill gå ner på gatunivå för att titta. Det är en lika surrealistisk känsla varje gång, särskilt när man hoppar ner på platser där man varit själv tidigare. Genom att dra Street View-gubben runt på kartan kan du kolla in i princip vilka platser som helst innan du reser dit på semester. Med musen kan du vrida dig runt och titta åt olika riktningar, upp eller ned. Genom att klicka på de vita gatupilarna kan du gå åt olika håll.

Större delen av USA är numera intäckt. Det senaste är att områden utanför USA täcks in (se kartan ovan). För Europas del handlar det än så länge om delar av Frankrike, norra Italien och Spanien. Bland annat Madrid och Sevilla finns med samt Milano i norra Italien. Även Paris tycks vara väl intäckt, vilket gör att du numera kan vandra runt till exempel Eiffeltornet i datorn (översta bilden). Även stora delar av Australien, Nya Zeeland och Japan finns med.

Google kör helt enkelt runt med bilar och fotograferar omgivningarna. Bilderna läggs därefter in i en databas, kopplas till rätt plats på kartan och görs sökbara. Svenska Hitta.se och Eniro har liknande tjänster. Särskilt Eniro satsar på flygbilder över Sverige, ett bra komplement visserligen men Googles gatunivå är hittills oöverträffad vågar jag påstå. Till Sverige har den dock inte kommit ännu.

Street View-funktionen finns numera även i Google Maps i mobilen (gå in på m.google.com på din mobil). Sitter du med en gammal version av Google Maps Mobile så är det alltså läge att uppdatera den. Här ovanför är exempelvis Eiffeltornet i mobilversion. Inte så vansinnigt användbart (man har större användning av själva karttjänsten, som även fungerar med GPS), men rätt coolt.

Ett annat kartprojekt värt att nämna är OpenStreetMap, en wiki-liknande kartdatabas som användare själva kan redigera. Tanken är att de som bor på olika ställen på jordens alla hörn ska gå in och uppdatera kartorna i basen. Kolla in på www.openstreetmap.org. Så här ser Stockholm ut i Open Street.

Mer läsning: Så planerar du din resa på nätet
Direkt till Eiffeltornet: Klicka här!
Fler resetips på bloggen

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article