1172


Kaupthing Banks huvudkontor i Reykjavik, Island.

Isländsk bank beviljade
miljardlån till kompisar
Uppdaterat: Tisdagen den 4 augusti publicerade SvD Näringsliv nya uppgifter om den grovt ansvarslösa utlåning som den isländska banken Kaupthing gjorde sig skyldig till, strax innan den kraschade i oktober förra året och togs över av isländska staten (samma öde som landets två andra storbanker mötte samtidigt).
SvD Näringsliv tisdag 4 augusti.

Det finns mycket intressant i den här historien, men en del är att de interna dokument från banken om utlåningen av avslöjandet baseras på först publicerades på sajten Wikileaks.org, en så kallad whistleblower-sajt som publicerar läckta dokument i syfte att kasta ljus över sådant som det bör kastas ljus över. Termen whistleblower innebär att en medborgare, anställd eller annan person med insyn läcker uppgifter till pressen om ett missförhållande. Som enda svenska tidning valde SvD Näringsliv att därefter gå vidare med uppgifterna på tisdagen.
På onsdagen följdes avslöjandet upp med en intervju med Länsförsäkringars förre vd Tommy Persson som också satt i bankens styrelse. Läs artikeln här. Enligt honom gick allt rätt till i Kaupthing. I dag, torsdag, skriver SvD Näringsliv om likheterna mellan Kaupthingaffären och ett annat aktuellt fall, Gotlands sparkade landshövding Marianne Samuelsson. Läs här.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article