2120

NEW YORK. Lördagen blev väldigt varierad. H har en kompis på besök, M-M, och vi bestämde oss för att satsa på rejäl turism på lördagen. Sagt och gjort – vi tog en långpromenad utmed East River ner till Pir 16-17, varifrån turbåtar utgår som cirkulerar runt Manhattan på East River och Hudsonfloden. Vår guidade tur tog oss ut till Ellis Island, dit immigranterna kom, och förbi Frihetsgudinnan (se bilder nedan).

Efter det rev vi av ett besök på Nobu – japansk sushirestaurang på Hudson Street som har vad som måste vara världens godaste torsk, Black Cod. Missa för tusan inte den om du äter på någon Nobu-restaurang, den är helt överdjävlig. Läs också recensionen i New York-guiden som dyker upp inom kort.

Under fredagen, förresten, tillbringade vi ett par timmar uppe på The View, en roterande restaurang och bar vid Times Square som du kan läsa mer om här.

 

I alla fall, den här båtturen kan rekommenderas. Vår tur var inte jättelång, en dryg timme kanske. Jag minns inte vad den kostade nu, drygt 20 USD kanske, men det var rejält kallt ute på akterdäck, där vi så klart satt, så det räckte. Guiden var rolig dessutom.

Jag hann dessutom med att kolla in de båda museifartygen Ambrose, ett gammalt fyrskepp som även tjänstgjort som räddningskryssare, och det utrangerade tyska fyrmastade segelfraktfartyget Peking.

Särskilt Pekings historia är intressant. Hon togs i beslag av britterna under båda världskrigen, och tjänstgjorde en tid efter andra världskriget som internatskola för pojkar. Dessförinnan följde hon ”fraktvindarna” jorden runt och fraktade timmer, kryddor, bomull, kol och allt annat som inte var färskvara mellan de hamnar dit vinden bar och där hon kunde få frakt. Livet ombord skildras i en video under däck – bisart hårda förhållanden. Bland annat visas en snutt, filmad uppifrån riggen, när hon försöker runda Kap Horn med vad som ser ut som 45 graders lutning, sönderrivna segel och manskap längst upp i masten för att rädda vad som räddas kan av de sönderrivna dukarna. Vågor slår över hela däcket.

En speakerröst som tjänstgjort ombord berättar:

– Hon var en bra seglare – 12-14, 15, ibland 16 knop kunde hon göra med fulla segel.

– Allt ombord var vått. Det fanns inget sätt att torka kläderna, den bästa metoden var att gå och lägga sig i kläderna och hoppas att kroppsvärmen torkade ur fukten.

 

Ombord på fyrskeppet Ambrose, som också ligger vid Pier 17 på Manhattan, träffade jag den frivilliga guiden Edvard Fullerton, som tjänstgjort 20 år i amerikanska kustbevakningen. Han blev imponerad av att höra att jag kom från en så framstående sjöfararnation som Sverige. Själv härstammar han från Skottland, dit han hoppas att en dag kunna åka och hälsa på.

Han berättade att det gamla hamnmuseet, vid det som kallas Old Seaport på Manhattans södra östsida, blev förstört i stormen Sandy för ett år sedan och inte har kunnat byggas upp sedan dess, i brist på finansiella medel.

 

Kvällen avslutades med en drink på Otto’s Shrunken Head, nära där vi bor. En recension om det haken är också på gång i New York-guiden inom kort.

GALLERI HELGTUREN

Klicka en bild för att öppna galleriet
In this article