1483

En av de bättre krigshistoriska dokumentärer jag sett finns tillgänglig här: Last Days in Vietnam (eller klicka play här ovanför), av regissören och filmaren Rory Kennedy. Läs mer om filmen här.

I mars-april 1975 blev det alltmer tydligt att USA förlorat fotfästet i Vietnam. Nordvietnamesiska styrkor närmade sig Saigon och hotade omringa och attackera staden. Men vid USA:s ambassad drog ambassadören ut på den alltmer oundvikliga evakueringen in i det längsta. Enbart med heroiska insatser av amerikanska och vietnamesiska helikopterpiloter, fartygschefer, marinsoldater och ambassadanställda lyckades man till slut rädda de amerikaner som ville fly samt majoriteten av den sydvietnamesiska personal som jobbat åt de amerikanska styrkorna. Men vissa lämnades kvar på ambassadtaket.

Bra film som sagt som alla med något som helst intresse av historia och Vietnamkriget bör se. Desto mer intressant är det förstås för dem som besökt dagens Saigon. Bland andra medverkar USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger.

In this article