Årets första grillning – i snökaos

1901
1901

STOCKHOLM, 2 JANUARI — Nej, det blev ingen Vaxholmstur den här jul- och nyårshelgen (vilket det blev i december 2013), framför allt eftersom Waxholmsbolaget verkar ha försämrat vintertabellen ganska väsentligt. Skada.

Dock tog vi oss ut i friska luften ändå, medelst Land Rover och vägfärja till Ljusterö och Östra Lagnö. Min ursprungliga plan var att köra ut till östra spetsen på Östra Lagnö, där man verkligen är ute i skärgården. Undantaget Furusund och Blidö så tror tror jag att just Östra Lagnö är den plats där man kommer längst ut i skärgården med bil.

KARTA & SJÖKORT Ljusterö/Lagnö

[contextly_sidebar id=”db2ExkpLhttzLxwH8XixQvM41GjimC8C”]

Men vädret ville annorlunda – full snöstorm vidtog innan vi ens kommit fram till färjeläget. En bit in på Lagnö beslutade vi vända och köra åter mot fastlandet. Vi kom i alla fall ut på själva ön, vilket sker via en bisarr vägövergång där Vägverket, eller vem det nu var, helt enkelt tippat grus och sten rakt ner i ett sund och asfalterat ovanpå. Jag tvivlar på att den vägförbindelsen gjorts på det sättet om den byggts idag.

I alla fall, trots snöyra så är det väldigt fint längs landsvägen. Vi hade till och med grill med i bilen, så årets första grillning – inne i en skogsglänta i lä för vinden där fyrhjulsdriften på Land Rovern kom väl till pass – är redan avklarad.

Här ovanför kan du se min fina 55 minuter långa film, tagen från stötfångaren på bilen, som visar hela resan från färjan och ut. Njut även av de här bilderna från Ljusterö och Lagnö den 2 januari 2016:

MER LÄSNING Om Lagnö (blogg) • Ljusterö (Wikipedia)

I väntan på grillen i skogsbrynet.
I väntan på grillen i skogsbrynet.
Riktning söderut från Ljusterö.
Riktning söderut från Ljusterö.

Ljustero-O-Lagno-2jan2016x1050-9

Ljusterö.
Ett vintrigt Ljusterö.
Frostiga bilar i färjekön.
Frostiga bilar i färjekön.
Bilfärjan anlöper Lagnö.
Bilfärjan anlöper Ljusterö.
Kylslaget vid färjeläget.
Kylslaget vid färjeläget.
Årets första grillning, på Östra Lagnö den 2 januari
Årets första grillning den 2 januari.
Årets första grillning.
Korv och haloumi.
På väg över till fastlandet från Lagnö.
På väg åter från Ljusterö till Östanå färjeläge på fastlandet.
In this article