1780
1780

Steve Bannon, den kontroversiella chefsstrategen som tidigare drev den högerextrema opinionssajten Breitbart News innan han blev Donald Trumps kampanjchef under valkampanjen 2016, sparkades från sin post på fredagen.

Bara timmar efter att han sparkats meddelades att Bannon återvänder till sin tidigare position som styrelseordförande för Breitbart News. Nu återstår frågan om han förlorar inflytande över presidenten, eller om han kan fortsätta driva Trumps agenda även från utanför Vita Huset.

[contextly_sidebar id=”vCngca08M3K81oJltkSHO3n3nvkxf2SD”]

”Det presidentskap vi stred för är över”, kommenterar Bannon själv efter sin avgång, rapporterar New York Times. Samtidigt spår Bannon själv, och många andra med honom, att han blir än mäktigare på Breitbart än i Vita Huset.

”Nu har jag händerna på mina vapen igen”, kommenterar den tidigare chefsstrategen till The Weekly Standard.

Börserna i New York steg efter beskedet att chefsstrategen sparkats. Bannon har drivit en hårdför nationalistisk linje under sina sju månader i Vita Huset, som präglats av återkommande kaos för Trumps administration. Men vissa konservativa långt ut till höger jublar samtidigt över att Stephen Bannon nu är tillbaka på Breitbart News, där han förväntas fortsätta driva sin extrema opinionsbildning långt ut på högerkanten, löst lierad med vit makt-krafter och den så kallade ”alt-right”-rörelsen.

Bannon klev på Trumps kampanj för nästan exakt ett år sedan efter att förra kampanjchefen Paul Manafort tvingats bort, sedan det framkommit att han haft otillbörliga kontakter med ryssar.

[contextly_sidebar id=”nVPjyCyrC5pekJ9hXCZ1rGmPAc2MOE4X”]

Som chef för Breitbart dessförinnan drev Steve Bannon en hårdför nationalistisk linje på Breitbart News där han argumenterade för tuffa tag mot immigranter och hårda handelsavtal med Kina.

Bannons avsked kommer efter en intervju i liberala magasinet the American Prospect där Bannon bland annat sade emot Trump om Nordkorea när han hävdade att det inte finns någon militär lösning på problemet med de nordkoreanska kärnvapnen. Strax innan hade Trump meddelat att ”fire and fury” väntar landets diktator Kim Jong-un om han framhärdar med hoten om en attack mot USA.

Bannon, som ringde upp journalisten Robert Kuttner, hävdar att han inte visste att samtalet bandades och skulle bli en artikel.

[contextly_sidebar id=”vGJoMDmgdNJRJu6uwGjzDNQCZIdjcKEp”]

Enligt rapporter i amerikanska medier de senaste veckorna har Bannon varit på väg ut. Han anses ligga bakom mycket av de inbördes bråken mellan fraktioner bland Vita Husets högre tjänstemän. Men han har tidvis också framstått som en av Trumps närmaste allierade i takt med att presidenten gått från den ena kontroversen till den andra, inte minst i samband med Trumps hantering av reaktionerna på det rasistiska våldet i Charlottesville, Virginia.

Bannons exit innebär att åtminstone åtta nära medarbetare till president Trump tvingats bort på drygt ett halvår, enligt New York Times.

In this article